foto: Rawpixel/Unsplash
7 triki lietu un virsmu tīrīšanai ar to, kas mājās
2018. gada 16. oktobris, 06:12

7 triki lietu un virsmu tīrīšanai ar to, kas mājās

"100 Labi Padomi"

Izrādās, pārtikā un mājsaimniecībā plaši pielietotie produkti spēj darīt dažādus brīnumus arī "citās frontēs", tikai jāzina, kā tos pareizi izmantot.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar galda etiķi

foto: Pixabay.com

Lai iztīrītu veļas mazgājamo mašīnu, 100 gramus etiķa ielej pulvera nodalījumā un ieslēdz garo mazgāšanas ciklu. Rezultātā iegūsi tīru un spodru veļasmašīnu.

Galda etiķis pastiprina arī mazgāšanas līdzekļa iedarbību. Pievienojot to pulverim (apmēram ⅓ daļu), efekts būs redzams uzreiz, īpaši mazgājot krāsainas drēbes.

Daži audumi kā magnēts pievelk kaķa vai suņa spalvas. Ja šo drēbju mazgāšanas laikā pievienosi etiķi, spalvas vairs nelips tām klāt.

Lai notīrītu vannu un flīzes vannas istabā, uzsildi nedaudz etiķa mikroviļņu krāsnī (tam jābūt siltam, taču ne karstam). Pulverizatorā sajauc etiķi ar trauku mazgājamo līdzekli (1:1), bet nekrati pudeli, tikai nedaudz samaisi šķidrumus. Uzsmidzini šo maisījumu uz flīzēm un vannas un atstāj uz 30 minūtēm. Pēc tam notīri ar sūkli un ūdeni – rezultāts būs daudz labāks, nekā tīrot ar dārgu ķīmiju.

Ar pārtikas sodu

Lai logu rāmji būtu tīri bez lielas piepūles, tos tīra ar pārtikas sodu, to var iebērt arī grūti aizsniedzamās vietās, piemēram, stūros. Pēc tam pievieno nedaudz etiķa (tas sāks burbuļot) un atstāj uz 10–15 minūtēm, šajā laikā etiķis un soda tiks galā ar piekaltušajiem netīrumiem un rūsu. Pēc tam notīri ar papīra dvieli.

foto: Pexels.com

Lai netērētu pusi dienas virtuves tīrīšanai, rīkojies tā: sajauc pārtikas sodu un augu eļļu līdz biezas pastas konsistencei. Uzliec šo pastu uz netīrumiem un tauku traipiem un atstāj uz 5–10 minūtēm. Pēc tam nomazgā ar sūkli un ziepjūdeni.

Lai notīrītu bērnu zīmējumus no sienas, uzber sodu uz sūkļa, paberzē zīmējumu un nomazgā ar ūdeni. 

Ar citronu

Mikroviļņu krāsni var iztīrīt piecās minūtēs!

foto: Nery Montenegro/Unsplash

Sagriez citronu, ieliec to bļodiņā un pieber kanēli. Bļodiņu ievieto mikroviļņu krāsnī un ieslēdz maksimālo jaudu uz 5–10 minūtēm. Citrons palīdzēs notīrīt un dezinficēt ierīci (pietiks tikai to pārslaucīt ar mitru sūkli), bet kanēlis atbrīvos no nepatīkamas smakas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ar eļļu

foto: Pixabay.com

Lai katru dienu nebūtu jāslauka putekļi, var rīkoties šādi: uzpilināt pāris pilienus eļļas uz papīra dvieļa un noslaucīt putekļainu plauktu. Pēc tam ir jānoslauka vēlreiz ar tīru papīra dvieli. Paliks plāna kārtiņa, kas darbojas kā pulētājs, – atgrūž putekļus un rada spīdumu.

Ar mazgāšanu

Katram no vecākiem pazīstama aina: bērnu rotaļļietas izmētātas pa visu māju. Bet, mētājoties pa grīdu, tās savāc netīrumus, tāpēc ik pa laikam ir jāmazgā.

To var darīt veļasmašīnā: rotaļlietas jāieliek smalka sieta maisā (tāds nopērkams saimniecības preču veikalos) un jāieslēdz garais mazgāšanas cikls.

Ar zobu pastu vai dezodorantu

Mazajiem māksliniekiem ļoti patīk ar marķieriem un flomāsteriem zīmēt uz sienām un grīdas. Lai nomazgātu šos zīmējumus, jāpatērē daudz laika un pūļu, bet to var izdarīt arī ātri.

Lai notīrītu permanento marķieri no grīdas vai galda, zobu pastu uzspiež uz mitras drānas (labāk mikrošķiedras) un paberzē zīmējumu.

Var arī izmantot jebkuru aerosolu, piemēram, dezodorantu. Uzpūt to uz sienas šedevra, pēc tam nomazgā ar ūdeni.

foto: Bernard Hermant/Unsplash

Ar nagu lakas tīrīšanas līdzekli

Nejauši izlejot uz kādas virsmas nagu laku, var iegūt traipu, no kura praktiski nav iespējams tikt vaļā. Var darīt tā.

Kamēr uz auduma vai virsmas uzlietā nagu laka nav sacietējusi, no traipa var tikt vaļā, uzlejot uz tā šķidrumu nagu lakas noņemšanai un atstājot uz minūti. Tad notīri ar papīra dvieli, bet pārpalikumu nodzēs ar dzēšgumiju. Ja traips tomēr sacietējis, to vari apsmidzināt ar matu fiksatoru, bet pēc tam notīrīt ar siltu ūdeni ar ziepēm.

Ja nagu lakas traips gadījies uz paklāja, dari visu, kā iepriekš, bet pēc tam uzlej traipu tīrīšanas līdzekli un ar slapju sūkli noberzē.