foto: Pexels.com
Apkures sezonā īpaši aktuāli. Kas noder gaisa mitrināšanai sausās telpās?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 15. oktobris, 05:48

Apkures sezonā īpaši aktuāli. Kas noder gaisa mitrināšanai sausās telpās?

"100 Labi Padomi"

Ja ilgi jāuzturas telpās ar pārāk sausu gaisu, sāk asarot acis, kņudēt kaklā, ir grūti koncentrēties un arī normāli elpot. Starp citu, arī koka grīdām un mēbelēm mājās pārāk sauss gaiss nenāk par labu – tām veidojas plaisas un šķirbas. Ja tomēr īsti nevar saprast, vai gaiss ir vai nav par sausu, ieteicams vispirms izmērīt gaisa mitrumu, lai tiktu skaidrībā, cik lielā mērā nepieciešams mitrināt telpu, jo gadījumā, ja būs pārāk mitrs, veidosies pelējums.

Gan veikalos, gan internetā ir nopērkami dažādi higrometri plašā cenu amplitūdā, sākot no 2 eiro. Ja mitruma procents regulāri mazāks par 30%, tad laiks rīkoties.

Kas noder gaisa mitrināšanai sausās telpās?

Visvienkāršākais paņēmiens – radiatoru un citu sildierīču tuvumā novieto trauciņus ar ūdeni. Der gan šķīvji, gan speciāli šim nolūkam paredzēti trauki, ko piepilda ar ūdeni un iekarina radiatoros. Jāņem gan vērā, ka no maziem trauciņiem maz arī iztvaiko. Svarīgi ir regulāri un cītīgi iztīrīt šos traukus, jo silts ūdens ir ideāla augsne baktērijām.

foto: Unsplash

Var izmantot arī elektriskos gaisa mitrinātājus, kas telpā izsmidzina mazākus vai lielākus ūdens pilienus, taču tad svarīgi izvēlēties kvalitatīvu ierīci. 

Vēl viens līdzeklis – uz karstiem radiatoriem uzklāj mitru audumu. Arī veļu var izkārt žāvēties pārāk sausā telpā, taču kā vienā, tā otrā variantā var gadīties, ka uzreiz izveidojas pamatīgs mitrums, kas savukārt sīku pilieniņu veidā nosēžas uz mēbelēm un sienām, un tas nav labi.

foto: Shutterstock

Visdabiskākā gaisa mitrināšanas formula

Visdabiskākie gaisa mitrinātāji ir telpaugi, jo tie izdala atpakaļ gaisā 98% no uzņemtā mitruma. Tā, piemēram, trīs palielāki telpaugi 30 kvadrātmetru lielā istabā paaugstina gaisa mitrumu līdz 40–60 procentiem. Sevišķi labi gaisu telpā mitrina papiruss – 1,5 metru liels augs dienā izdala gaisā līdz pat 2 litriem ūdens.

Dabiska gaisa mitrināšanas kombinācija: istabas augi + trauciņi ar ūdeni + regulāra vēdināšana.