Noderīgi ikdienā
2018. gada 3. oktobris, 13:41

Dažas idejas, kā saimniecībā praktiski izmantot kastaņus

"100 Labi Padomi"

Visparastākajiem kastaņiem, kas adatainajos apvalkos krīt no koka un priecē bērnus, piemīt ne tikai neizskaidrojami pievilcīgs izskats, bet arī vērtīgas īpašības, kā dēļ tos izmanto gan medicīnā, gan sadzīvē, sākot no zobu tīrīšanas un beidzot ar veļas mazgāšanu. Visiem šiem nolūkiem piemērotākais ir kastaņu pulveris, ko viegli var pagatavot mājās. Lūk, pamācība, kā šo pulveri pagatavot, un idejas, kā to izmantot.

Kā rīkoties?

Svaigos kastaņos ir daudz vairāk mitruma nekā ilgāku laiku pastāvējušos, tādēļ svaigus var vieglāk nomizot un sasmalcināt. Taču jāņem vērā, ka svaigi kastaņi ātrāk sāk pelēt, tāpēc vēlams tos pēc iespējas veiklāk samalt un izkaltēt.

 1. Lasi tikai tīrus, glītus un gatavus kastaņus, vēlams – tikko nokritušus. Lasīšanai izvēlies dienu bez lietus un ņem līdzi grozu vai dabīga auduma maisiņu.

2. Ja gribi izmantot kastaņu pulveri sejas un ķermeņa kopšanai, ieteicams izlobītos kastaņus notīrīt/noskalot ar ūdens un sodas šķīdumu. Uz 1 litru ūdens ņem 1 ēdamkaroti sodas.

3. Notīrītus kastaņus sagriez četrās daļās. Atkarībā no izmantošanas nolūka kastaņus vai nu nomizo, vai atstāj ar visu mizu. Ja gribi kastaņus izmantot baltās veļas mazgāšanai, sejas krēmu un ķermeņa tīrīšanas līdzekļu pagatavošanai, kastaņi jānomizo.

4. Neliela kastaņu daudzuma sasmalcināšanai var izlīdzēties ar āmuru vai labu miezeri, bet lielākam daudzumam būs vajadzīgs virtuves kombains vai kāda līdzīga virtuves ierīce. Četrās daļās sagriezti kastaņi jāsasmalcina tā, lai rupjākie gabaliņi nav lielāki par 3 milimetriem. Jo svaigāki un mīkstāki kastaņi, jo vieglāk tos sasmalcināt. Drošības labad smalcini kastaņus mazās porcijās. Ja gribi samalt vēl smalkāk, izmanto kafijas vai garšvielu dzirnaviņas.

5. Sasmalcinātos kastaņus izber uz kokvilnas vai lina auduma, vai arī uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Karstā, saulainā laikā kastaņus var žāvēt laukā, vēsākās dienās – cepeškrāsnī, vislabāk 40–50 grādu temperatūrā. Raugies, lai sasmalcināto kastaņu kārta nav biezāka par centimetru. Ik pa laikam apmaisi, lai kastaņi izkalst vienmērīgi.

6. Kad kastaņi pilnīgi izkaltuši, ieber cieši noslēdzamā traukā un uzglabā sausā vietā. Ik pa laikam pārliecinies, ka nav ticis klāt mitrums.

Idejas kastaņu pulvera izmantošanai

Pagatavo mazgāšanas līdzekli:

2–4 ēdk. kastaņu pulvera aplej ar 300 ml ūdens un atstāj, lai ievelkas. Pēc pusstundas būs gatavs veļas mazgāšanas līdzeklis.

Izmanto tīrīšanas līdzekļa pagatavošanai:

5–6 ēdk. kastaņu pulvera ieber lielā burkā, aplej ar 1–2 l verdoša ūdens un atstāj vismaz uz 12 stundām, bet vēl labāk – uz veselu diennakti. Ik pa laikam apmaisi. Labi noder virtuves un vannas istabas virsmu tīrīšanai, kā arī iestāvējušos traipu likvidēšanai.

Gatavo zobu pulveri:

3 tējk. kastaņu pulvera (bez miziņas) samaisi ar 1 tējk. sodas un 3–5 smalki saberztām kaltētām salvijas lapiņām. Aromātam vari pievienot arī saberztu kaltētu piparmētru.