foto: Lauma Kalniņa
FOTO: Abavā lustīgi novākta iespaidīga vīnogu raža
2018. gada 23. septembris, 11:56

FOTO: Abavā lustīgi novākta iespaidīga vīnogu raža

Jauns.lv

Šī gada 21. septembrī ģimenes vīna dārzā "Abavas" jau ceturto gadu notika vīnogu novākšana, kas noritējusi Abavas vīna darītavas saimnieku Mārtiņa un Lienes Barkānu vadībā. Kopumā sezonas beigās novākta aptuveni 2,5 tonnu liela vīnogu raža, portālu Jauns.lv informēja vīna darītavā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Abavas vīna dārzā šogad iespaidīga vīnogu raža - gandrīz 3 tonnas ogu

gallery icon
56

Vīnogu dārzs iestādīts 2010. gadā un atrodas Sabiles pievārtē, Abavas ielejas dienvidu nogāzē. Šogad vīnogu raža novākta jau ceturto reizi, tomēr šis gads ir bijis īpašs, jo silto laikapstākļu dēļ vīnogas varēja novākt optimālā apjomā un kvalitātē. Savukārt pašu ražas vākšanu šogad uzsāka agrāk nekā ierasti, kad tas ir noticis septembra beigās un oktobra sākumā.

"Šogad silto laikapstākļu dēļ vairums audzēto šķirņu sasniedza optimālu gatavības līmeni, kas ļauj cerēt uz labas kvalitātes vīna ražošanu nākotnē. 2010. gadā mēs iestādījām vairāk nekā 40 vīnogu šķirnes, lai saprastu, kuras no tām ir piemērotākās mūsu ziemeļu klimatam. Šobrīd audzēto vīnogu skaits ir samazināts līdz aptuveni 30 šķirnēm. Plānojam šo skaitu mazināt arī nākotnē un galvenokārt audzēt tās šķirnes, kuras spēj sasniegt augstākos vīna kvalitātes rādītājus. Viena no tādām vīnogām ir “Solaris”, no kuras var ražot augstas kvalitātes baltvīnu, un kas atbilst vispārpieņemtai izpratnei par vīna garšu, jo no ziemeļu vīnogu šķirnēm darināta vīna garša atšķiras," stāsta Abavas vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns.

Vīna darītava ir Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kurš nodarbojas ar dzērienu darīšanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. Abavas vīna darītava dibināta 2010.gadā un īsā laikā ir kļuvusi par vadošo Latvijas vīna darītavu. 2018. gadā Abavas ģimenes vīna darītavas preču zīme uzvarējusi konkursā "Gada preču zīme pasaulē".