foto: Shutterstock
Klasiskā sēņu mērce: par un pret
Ieteicams klasisko sēņu mērci gatavot tā, lai sēnes veido lielāko daļu, savukārt krējumam un miltiem atliek daudz mazāk vietas. Kā arī - sēņu mērci ēst ar daudz dārzeņiem.
Garšīgi
2018. gada 19. septembris, 06:46

Klasiskā sēņu mērce: par un pret

"100 Labi Padomi"

Iesaka uztura speciāliste Lāsma Brenča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sēnes, šīs bagātīgās rudens meža veltes, ir labs olbaltumvielu avots ar augstu uzturvērtību. To sastāvā ietilpstošās aminoskābes (tirozīns, histidīns, leicīns, arginīns) viegli sadalās un ātri uzsūcas, normalizējot kuņģa un zarnu trakta darbību.

Sēnēs ir daudz barības vielu, taču tās satur arī slāpekļa savienojumus, kuru dēļ slikti pārstrādājas. Tāpēc sēnes neiesaka ēst lielos daudzumos.

Klasiskās sēņu mērces visdažādākajās variācijās ar speķi, krējumu u. tml. šo ēdienu padara barojošu un kalorijām bagātīgu. Iesaku klasisko sēņu mērci gatavot tā, lai sēnes veido lielāko daļu un krējumam, miltiem atliek daudz mazāk vietas, kā arī sēņu mērci ēst ar daudz dārzeņiem.

Vai arī sēnes apcept sīpolos un garšvielās un krējuma mērces vietā izmantot dārzeņu buljonu ar garšaugiem, tādējādi samazinot uzņemtās kalorijas.