foto: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs
Dobeles pusē novākta arbūzu rekordraža - vairākas tonnas
Šos augļus sauc par peļu arbūziem.
Garšīgi
2018. gada 16. septembris, 07:57

Dobeles pusē novākta arbūzu rekordraža - vairākas tonnas

Kas Jauns Avīze

Šis gads bijis īpaši labvēlīgs eksotisko augļu audzētājiem. Dobeles novada Bērzes pagasta saimniecībā "Saliņas" no pushektāra šogad novāktas vairākas tonnas arbūzu, vēsta Zemgales reģionālā televīzija.

Lielākais svēris vairāk nekā četrpadsmit kilogramus. “Saliņās” jau izsenis audzē dārzeņus, visvairāk tomātus, bet pirms astoņiem gadiem radās ideja pamēģināt arī ko neprastāku. Siltumnīcās aug fizāļi, zemesrieksti un citi dienvidu augi, bet lielākās platības aizņem melones un arbūzi.

Pirmie divi līdz trīs gadi bijuši slikti, taču dārzkopji ar laiku atrada “visādus knifiņus”, kā labāk izaudzēt. Šogad meloņu raža padevusies laba, pārdot gan izdevies tikai pirmās ogas. Melones sabojājusi miltrasa, ar ko bioloģiskajai saimniecībai cīnīties ir diezgan grūti.

Toties arbūziem šī vasara bijusi pašā laikā. “Raža atšķiras gadu no gada. Pagājušogad, piemēram, no pushektāra novācām 20 arbūzus. Šogad krietni vairāk. Arbūzs jau pats par sevi ir tuksneša augs. Viņam vajag sausumu. Laistīt viņus tā kā nevajadzētu vispār, vienīgi stādot,” Zemgales reģionālajai televīzijai stāsta Kaspars Otikovs.

foto: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs
Šos augļus sauc par peļu arbūziem.

“Protams, teikt, ka mēs tā tūlīt sāksim konkurēt ar Moldovu, Ukrainu vai citām valstīm, nevar, bet noteikti selekcija jau arī strādā pie ziemcietīgākām šķirnēm,” teic Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.

Tēmas