foto: Shutterstock
Kāpēc tik svarīgi pirms sezonas pārbaudīt gāzes apkures katlu?
Katli jātīra tāpēc, ka degšanas procesā veidojas izdedži, kas sakrājoties var kļūt ugunsbīstami.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 14. septembris, 07:01

Kāpēc tik svarīgi pirms sezonas pārbaudīt gāzes apkures katlu?

"100 Labi Padomi"

Ja mājokļa apsildei par kurināmo tiek izmantota dabasgāze, ko piegādā centralizēti pa gāzes vadu, vai arī sašķidrinātā propāna butāna gāze, kas pie apsildāmā objekta tiek uzglabāta cisternās, svarīgi atcerēties, ka gāzes katls regulāri jāpārbauda – ik gadu un ne retāk kā reizi divos gados.

Tagad rudenī, kamēr nav sākusies apkures sezona, ir īstais laiks uzaicināt sertificētu speciālistu. Viņš vislabāk pratīs novērtēt iekārtas un ar to saistīto mezglu stāvokli, nepieciešamības gadījumā iesakot piesaistīt arī citus speciālistus, piemēram, skursteņslauķi.

Katli jātīra tāpēc, ka degšanas procesā veidojas izdedži, kas sakrājoties var kļūt ugunsbīstami. Turklāt netīrīti katli patērē vairāk gāzes. “Rīgā ir izteikti daudz mājokļu ar netīrītiem gāzes apkures katliem, un meistaru sauc tikai tad, kad jau sākušās apkures problēmas,” stāsta katlu apkopes speciālists Krišjānis Bite. Meistars katlu izjauc, pārbauda un iztīra detaļas, novērtē filtru stāvokli. Mēdz būt, ka katliem ir jāmaina elektronikas iekārtas, sensori vai jāatkaļķo ūdensvadi.

Tiem, kuri mājokļa apkurei lieto atmosfēriskos gāzes apkures katlus, svarīgi zināt – ja telpā nav kārtībā ventilācija un katls ilgi nav tīrīts, kurināšanas laikā var rasties pretēja gaisa vilkme un telpā var ieplūst dūmgāze, tostarp, tvans. Apkures katlu nedrīkst lietot reizē ar ventilatoru vai tvaika nosūcēju – arī tas var veicināt gaisa plūsmas nepareizu virzienu. Šis nosacījums neattiecas uz mājsaimniecībām ar kondensācijas tipa gāzes apkures katliem, kas saņem gaisu no āra un arī izvada dūmgāzes skurstenī.

Cik maksā?

● Atmosfēriskā gāzes katla apkope izmaksās vidēji no 50–60 EUR.

● Kondensācijas tipa katlu sagatavošana ziemai maksās līdz 90 EUR.

Var noderēt

■ Internetā pieejama vietne www.drosaapkure.lv, kur ir apkopota informācija par gāzes apkures darbības principiem, par drošības prasībām, kas jāievēro, lietojot gāzes apkuri, kā arī daudz citu noderīgu tēmu gan gāzes apkures lietotājam, gan tiem, kas vēl domā par apkures sistēmas izvēli. Vietne ir izveidota sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, AS Latvijas Gāze, Latvijas Skursteņslaucītāju asociāciju un citiem.

■ Ja tev vēl nav sava meistara, tādu vari atrast vietnēs www.junkers.lv, www.buderus.lv vai www.skurstenslaukis.lv.