foto: Shutterstock
Galerta vārīšanas gudrības: māca populārā recepšu autore Iveta Galēja
Garšīgi
2018. gada 11. septembris, 11:50

Galerta vārīšanas gudrības: māca populārā recepšu autore Iveta Galēja

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Knifiņus, kā gardi pagatavot auksto gaļu, māca žurnāla "100 Labi Padomi" recepšu redaktore Iveta Galēja.

▪ Ja galertam izmanto veikalā vai tirgū pirktu cūkas galvu, labāk to uz vietas palūgt sacirst vai sagriezt gabalos lietpratējam.

▪ Atnesot mājās, gaļa ļoti rūpīgi jānomazgā, jāieliek lielā traukā, jāaplej ar aukstu ūdeni un vismaz pāris stundas jāmērcē.

▪ Pēc tam liek gaļu katlā un aplej ar svaigu ūdeni (attiecībā 1:2). Ja negribas treknu buljonu, pirmo ūdeni pēc uzvārīšanās nolej un pārlej ar tīru. Lai buljons būtu patīkami dzidrs, rūpīgi jānosmeļ putas.

▪ Gaļu vāra uz pavisam lēnas uguns 4–5 stundas un gandrīz pašās vārīšanas beigās pievieno sāli – tik daudz, lai šķistu mazliet pārsālīts, tad pēc atdzišanas un saželēšanas galerta garša nebūs pliekana.

▪ Kad gaļa vārījusies 3–4 stundas, pievieno veselu sīpolu, burkānu, pētersīļa sakni un selerijas saknes šķēli.

▪ Melno un smaržīgo piparu graudiņus, kā arī lauru lapas, krustnagliņas un citas garšvielas pievieno 30–40 minūtes pirms vārīšanas beigām.

▪ Patīkami zeltainu krāsu buljonam var iegūt, pievienojot sīpolu mizas, – tās iesien marlītē un iekarina katlā kādu stundu pirms vārīšanas beigām.

▪ Kad gaļa ar buljonu noņemta no uguns, tai jāļauj minūtes 20 pastāvēt.

▪ Ar putu karoti izņem dārzeņus un sagriež, kā patīk.

▪ Izceļ gaļu, padzesē un sagriež mazos gabaliņos. Buljonu izkāš caur smalku sietiņu vai dubultu marlīti.

▪ Trauka (bļodiņas vai veidnītes) dibenā glīti sakārto dārzeņus, ieliek gaļu un pārlej ar buljonu. Noliek aukstumā, lai saželē.