Noderīgi ikdienā
2018. gada 6. septembris, 12:02

Dabas muzeja mikoloģes Initas Dānieles padoms sēņotājiem: vispirms izpēti, kurās vietās ir bijis lietus

Jauns.lv

Ilgstošais sausums, kas daudzviet Latvijā turpinājās vairākus mēnešus, protams, ietekmējis arī šī rudens sēņu ražu. Šogad, izteiktāk kā citus gadus, sēņošana jāplāno un jādodas uz mitrām, ēnainām vietām, kur cerības atrast kārotās sēnes būs lielākas. Tā rīkosies arī Dabas muzeja darbinieki, lai sarūpētu interesantu un daudzveidīgu materiālu izstādei „Sēņu dienas 2018”.

Tradicionālās sēņu izstādes organizatori daudzu gadu garumā izstādes tapšanas procesā saskārušies ar dažādiem laika apstākļu radītiem izaicinājumiem – no salnām un sniega līdz neaptveramai kādas sēņu sugas pārbagātībai vai gluži pretēji pilnīgam sēņu trūkumam. Septembra sākumā mežos redzētais liecina, ka šoruden izteikti novērojams lokāls sēņu ražīgums, tādēļ arī sēņotājiem muzeja mikoloģe Inita Dāniele iesaka pētīt laika prognozes un doties uz vietām, kur zināms, ka bijis lietus.

Izstāde „Sēņu dienas 2018” Latvijas Dabas muzejā norisināsies no 12. līdz 16. septembrim un tapusi sadarbībā ar Latvijas Mikologu biedrību. Tajā būs skatāmas ēdamas, neēdamas, indīgas un aizsargājamas sēnes. Apmeklētājiem būs iespēja konsultēties ar vadošajiem Latvijas mikologiem un pārliecināties par savām sēņu pazīšanas iemaņām.

Arī mazajiem apmeklētājiem sarūpētas dažādās izglītojošas un izklaidējošas aktivitātes. Kā vienmēr, aicinām papildināt izstādi, līdzi ņemot savus atradumus – interesantas un retas sēnes. Speciālisti palīdzēs noteikt to sugas, un, iespējams, jūsu atrastās sēnes kļūs par jauniem eksponātiem izstādē!

Izstādes organizatori īpaši aicina ziņot par Gada sēnes 2018 – milzu apaļpūpēža  novērojumiem. Milzu apaļpūpēdis ir lielākais pūpēdis pasaulē. Tā diametrs var sasniegt 50 cm un vairāk, bet svars var būt pat 10 kg. Jauni apaļpūpēži ir ēdami, kamēr iekšpusē tie ir balti. Tos var griezt šķēlēs vai gabaliņos un cept uz pannas vai grilēt.

Latvijas Dabas muzejs atgādina – nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst!