foto: Shutterstock
Vai kaķi var barot tikai ar sauso barību?
Noteikti jāatceras, ka kaķi nekādā gadījumā nedrīkst ēst suņu sauso barību, jo tad neizbēgami būs problēmas ar urīnceļiem.
Mūsu mīluļi
2018. gada 2. septembris, 07:26

Vai kaķi var barot tikai ar sauso barību?

"100 Labi Padomi"

Vēl atceramies laikus, kad tādas sausās kaķu barības nemaz nebija, un minkas baroja ar zivīm?… Pēdējos gadu desmitus vairums kaķu ēd tikai sauso barību. Kāpēc – skaidro Latvijas Kinoloģiskās federācijas un LFA Felimurs prezidente Vija Klučniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmkārt, sausā barība – tas ir ērtāk. Kaķis ir mazs dzīvnieks ar mazu kuņģi, tam jāēd bieži un pa mazām porcijām, un, ja ir karsts laiks, skaidrs, ka barība ļoti ātri sabojājas, un kaķis to vairs neēd, apkašā un aiziet projām.

Otrkārt, ļoti svarīgs ir ūdens sastāvs, un tieši runčiem. Ja ūdens ir stipri kaļķains, tajā rodas nosēdumi, no kuriem kaķiem veidojas akmeņi un smiltis urīnā. Kaķenēm šajā ziņā nav problēmu – urīnvads ir īss un plats, savukārt runčiem tas ir šaurs, līkumots, un, ja tajā iekļūst smiltis, sākās urīnakmeņu slimība, kas var beigties letāli.

Sausajai barībai parasti pievieno magnēziju, turklāt tā raisa vēlmi vairāk dzert, un, jo vairāk dzer, jo vairāk skalojas urīnceļi, tāpēc nav riska iegūt urīnakmeņu slimību.

Taču, izvēloties sauso barību, jāņem vērā, ka ieteicama super premium klase, ko var iegādāties specializētajos veikalos.

Vajadzētu izvairīties no lielveikalos nopērkamās lētās, īpaši – krāsainās. Kāda atšķirība? Premium klases barības sastāvs ir pilnīgi citādāks: tajā ir vairāk dzīvnieku olbaltumvielu un nav tik daudz celulozes, kas ir krāsainajā, no dārzeņiem gatavotajā.

Protams, mūsdienās ir izgudrota barība, kas ļauj padarīt dzīvnieku par veģetārieti, tomēr, ja suns var kļūt par veģetārieti, tad kaķim tas parasti beidzas ar dzīves ilguma samazināšanos.

Kaķis ilgstoši nevar dzīvot no augu olbaltumvielām, tam nepieciešamas dzīvnieku olbaltumvielas, tāpēc arī sausās barības sastāvs lētajām barībām un premium klasei ir pavisam atšķirīgs. Kaķus var barot arī ar speciālajiem konserviem, taču tas ir visdārgākais barības veids, jo to sastāvā ir 80% ūdens. Piebarot kaķi, kas pamatā ēd sauso barību, var arī ar svaigu gaļu. Dabā taču arī neviens kaķis neko nevāra, bet visu noķer un apēd svaigu!

Saprotams, dzīvnieku barības ražošana ir liela industrija, barībai tiek pievienota arī kaķumētra, kas uzlabo smaržu. Taču kaķi nav nekādi gardēži, tiem garšas sajūta attīstīta daudz sliktāk nekā cilvēkiem. Kaķis visu nosaka pēc ožas, tāpēc arī lētajās un īpaši jau krāsainajās barībās ir pievienots daudz kaķumētras, lai kaķi to ēstu aizgūtnēm, jo tur ir smarža.

Jāņem vērā, ka kaķi ir samērā konservatīvi dzīvnieki un nelabprāt pāriet uz citu barību, tāpēc tie var visu mūžu ēst vienu un to pašu sauso barību (protams, kvalitatīvu), un nekas tiem nekaitēs. Tomēr nav novērots, ka, kopš pasaulē izgudrota sausā barība, kaķi dzīvotu ilgāk vai mazāk slimotu, – tas ir ļoti individuāli. Kaķu veselība atkarīga no asins līnijām un iedzimtības, un, tieši tāpat kā cilvēki, ir arī kaķi ilgdzīvotāji. Taču, barojot ar kvalitatīvu sauso pārtiku, ar urīnakmeņu slimību runcīši slimos daudz mazāk.

Noteikti jāatceras, ka kaķi nekādā gadījumā nedrīkst ēst suņu sauso barību, jo tad neizbēgami būs problēmas ar urīnceļiem. Ja mājās ir gan suns, gan kaķis, ļoti jāseko līdzi, lai kaķis netiktu pie suņa barības, jo kaķi mēdz zagt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās