foto: Shutterstock
Kas jāzina par kazas un aitas sieriem: kā tos labāk griezt, uzglabāt un ēst
Garšīgi
2018. gada 3. septembris, 08:16

Kas jāzina par kazas un aitas sieriem: kā tos labāk griezt, uzglabāt un ēst

"100 Labi Padomi"

Vislabāk iegādāties tikai tik daudz siera, cik būs vajadzīgs vienai nedēļai. Tad ir lielāka garantija, ka siers būs optimālā gatavības pakāpē.

Kazas un aitas sieru labāk pirkt nogrieztu svaigu no rituļa, jo šķēlēs sagriezts siers ievērojami straujāk sakalst. Siers ir dzīvs produkts, un tam ir vajadzīgs gaiss elpošanai, tāpēc nevajag cieši iesaiņot gaisa necaurlaidīgā materiālā, piemēram, pārtikas plēvē. Daudz piemērotāks ir papīra iesaiņojums.

Kā pareizi apieties?

■ Sieram nepatīk gaisma, jo tās ietekmē noārdās gan vitamīni, gan citas vielas un pēc kāda laika sieram rodas nepatīkama piegarša. Arī pārāk liels aukstums nenāk tam par labu. Sieru nevajag sasaldēt – sabojājas garša un kvalitāte. Tiek pārtraukts dabīgais nogatavošanās process, un mainās siera struktūra.

Vēlamā glabāšanas temperatūra ir 8–10 grādi – šādā nesagriezts siera gabals glabājas 2–3 nedēļas, bet iegriezts – 4–5 dienas.

■ Ja sieru ietin alumīnija folijā, nevajag aizmirst izdurt caurumiņus gaisa apmaiņai.

■ Siera trauks ar stikla kupolu (ne plastmasas) arī ir labs risinājums neilgai siera uzglabāšanai. Lai mitrinātu gaisu, zem kupola var palikt pārgrieztu tomātu.

■ Kazas un aitas siera šķirnes ar maigu garšu nevajag uzglabāt kopā ar spēcīgiem sieriem, jo piesūksies ar šo sieru aromātu.

■ Ledusskapī vispiemērotākā vieta būs dārzeņiem paredzētā atvilktne/plaukts. Vislabāk uzglabāt sieru oriģinālajā iesaiņojumā, bet, ja nav tādas iespējas, tad alumīnija folijā ar caurumiņiem vai mitrā dvielī.

■ Jau nogatavojušos sieru ieteicams uzglabāt diezgan mitrā vietā, lai neizžūst. Savukārt tos, kuriem vēl jānobriest, – labi vēdināmā vietā ar mazu gaisa mitrumu, lai miziņa var apkalst.

■ Siers jāizņem no ledusskapja un iesaiņojuma vismaz pusstundu pirms ēšanas, tad aromāts varēs pilnībā atraisīties. Svaigos sierus var ēst arī tikko izņemtus no ledusskapja.

Kā glīti sagriezt kazas un aitas sieru?

■ Katru šķirni griež vai nu ar citu nazi, vai ar nomazgātu nazi, lai spēcīgāka siera garšu nepārnestu uz maigāku sieru.

■ Svarīgi, lai siers griešanas laikā saglabā formu un nepaliek neglīti stūri, malas un gali.

■ Apaļus sierus griež kā torti – no vidus uz malu. Tā no katras porcijas var gūt pilnīgu garšas baudījumu, jo siers visās rituļa vietās negaršo vienādi.