Kā kopt vaska puķi (hoiju), lai tā skaisti un bagātīgi ziedētu?
Vaska puķes ar medaini saldi smaržojošajiem ziediem atkal nāk modē.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 3. marts, 08:50

Kā kopt vaska puķi (hoiju), lai tā skaisti un bagātīgi ziedētu?

Jauns.lv

Vaska puķe jeb smaržīgā hoija arī ir viena no tā dēvētajām modes puķēm – ir gadi, kad tā aug gandrīz vai katrā mājā, un tad atkal nāk laiki, kad tā pazūd no palodzēm. Pamazām vaska puķe atkal atgriežas.

Vaska puķe pacieš arī sausu gaisu

Lai gan vaska puķe dabīgā vidē vislabāk aug tur, kur gaisa mitrums sasniedz 60 procentus, tā itin labi dzīvo ar telpās ar sausu gaisu, jo spēj lapās uzkrāt ūdeni. Vaska puķe jutīsies komfortabli, ja būs iestādīta irdenā augsnē, kur saknēm tiek klāt gaiss.

Vaska puķei nepatīk tieši saules stari

Hoijai nepieciešams daudz gaismas, it sevišķi, ja grib, lai tā krāšņi ziedētu. Tomēr tiešos saules staros tā nereti nīkuļo, turklāt saulē ātri vien var apdegt lapas. Ja ziemā tā aug pārlieku siltā telpā, tad var gadīties, ka uzmetas kaitēkļi: bruņutis, tīklērces.

Vaska puķi nedrīkst pārlaistīt

Laistīšanai piemērots ir istabas temperatūras ūdens ar zemu kaļķa saturu. Jāraugās, lai augsne nebūtu slapja un arī uz paliktņa zem puķu poda nekrātos ūdens. Labāk, lai augsne ir sausāka, toties lapas var biežāk aprasināt ar remdenu ūdeni. Ja sāk krist lapas un nobeidzas jaunie dzinumi, der iebāzt pirkstu augsnē, lai pārbaudītu, vai tā nav par mitru. Pārāk mitrā augsnē sāk pūt saknes.

Vaska puķei patīk dzīvot vienā un tajā pašā vietā

Ja vaska puķei nav atvēlēta sava pastāvīgā vieta un tā tiek bieži pārvietota vai grozīta, puķe jūtas slikti un to izrāda, neveidojot ziedus. Ja arī tie ir aizmetušies, tad līdz pilnai ziedēšanai lielākoties nenonāk un nobirst.

Noziedējušās ziedkopas nav jānogriež

Pēc kāda laika tur parādīsies jauni dzinumi, sākumā pavisam sīki, bet pēc tam izveidosies par smaržīgiem ziediem. Ja pārsteidzas ar apgriešanu, vaska puķe nereti pārstāj ziedēt vispār.

Nepārcenties ar mēslošanu

Pavasarī un vasarā augsni mēslo ne biežāk kā reizi divās nedēļās, un šim nolūkam itin labi der universālais mēslojums. Pārmēslošana arī ir viens no iemesliem, kāpēc vaska puķe negrib ziedēt.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock