foto: Shutterstock
Kurzemnieka Ivara skaudrā pieredze kurmju nīdēšanā: "Viņi mani bija tā izbesījuši, ka es..."
Spridzināt kurmīti? Apdomā divreiz...
2018. gada 11. jūlijs, 19:37

Kurzemnieka Ivara skaudrā pieredze kurmju nīdēšanā: "Viņi mani bija tā izbesījuši, ka es..."

Jauns.lv

"Jauna vasara, jauna dārzu sezona, jauns karš ar kurmjiem. Neapskatīsim šoreiz, kā cīnīties ar samtaino negantnieku. Tā vietā parunāsim par to, ko tiešām nevajag darīt," portālam Jauns.lv stāsta saimnieks Ivars, kurš dzīvo Kurzemes piekrastē un gluži vai katru gadu spiests mocīties kurmju nodarītās postažas dēļ.

"Kā zināms, viens no kurmju apkarošanas paņēmieniem ir propāna gāzes iepumpēšana alā un sekojoša gāzes detonēšana, kas uzspridzina visu kurmja eju sistēmu. Panākumi gan nav tik viennozīmīgi, jo kurmis bieži vien slēpjas visai dziļi zemē," skaidro Ivars, kurš pērnvasar pieņēma radikālu lēmumu cīņā ar nelūgtajiem viesiem. "Viņi mani bija pagalam "izbesījuši", un šis risinājums šķita kā pestīšana," teic saimnieks. Domāts, darīts.

"Gāzes balons ir, caurule ir, šķiltavas ir. Alu piepumpēju ar gāzi. Un tad... Sprādziens ir visai iespadīgs. Vienīgā ķibele – izrādās, ka kurmja eja iet zem siltumnīcas. Rezultātā visa siltumnīca uzlido gaisā un lēni nopanē 200 metrus, līdz nokrīt tuvējā mežiņā. Ar visiem saules paneļiem, automātiku un citām dārgām ekstrām, ko mūsdienu pilsētnieki ievieš lauku saimniecībā," par sekām brīdina Ivars, kuram paša eksperiments nozīmēja arī pamatīgu robu budžetā. 

Kas ar kurmīti?

Šī ir stāsta jaukākā daļa. Kurmis jau nākamajā dienā iznāca no ierakumiem - itin kā nekas nebūtu bijis. Un turpināja rakt ar divkāršu spēku! "Man vairs nav ilūziju par cerībām tikt galā ar šiem monstriņiem. Pret kurmi nav drošu līdzekļu. Kurmim nav saistoša zemesgrāmata, un viņam nav nekādas bijības pret jūsu teritoriju. Viņš raka, rok un raks," secina kurzemnieks.

Maigāks veids

"Galvenais neaizmirst, ka kurmis ir arī palīgs dārzā, irdinot zemi un iznesot virspusē augsnes, kas bagātinātas ar minerālvielām, tādēļ būtu ieteicams izmantot aizbaidīšanas, nevis iznīcināšanas līdzekļus,” stāsta dārzniecības veikala konsultante Vēsma Dzintare. Veikalos var iegādāties gan dažāda veida šķidrumus, gan arī ultraskaņas atbaidītājus, kas darbojas uz saules baterijām un palīdz atbrīvoties no kurmjiem, tiem nenodarot pāri.