foto: Rojs Maizītis
Soli pa solim: kā uzadīt Viļānu cimdus simetriskajā rakstā (tas nekas, ka ārā vasara)
Noderīgi ikdienā
2018. gada 11. jūlijs, 14:07

Soli pa solim: kā uzadīt Viļānu cimdus simetriskajā rakstā (tas nekas, ka ārā vasara)

"100 Labi Padomi"

Sagaidot Latvijas simtgadi, Tautas tērpu centrs Senā Klēts, Latvijas Nacionālais kultūras centrs un uzņēmumi Hobbywool un Tīnes rīko cimdu adīšanas, dāvināšanas un valkāšanas akciju Cimdotā Latvija, kurā arī žurnāls "100 labi padomi" iesaistās ar praktisku atbalstu tiem, kuri iedvesmoti ķeras pie adāmadatām. Jūnijā piedāvājam tev uzadīt Viļānu dūraiņus simetriskajā rakstā: dūraiņu raksta zīmējums kreisajai un labajai rokai tiek adīts it kā spoguļattēlā.

Tev vajadzēs:

* 100 g ļoti smalkas dzijas brūnā un oranžā krāsā; vari izvēlēties adīt arī no citām krāsām, kas būtu vairāk piemērotas tavam apģērbam un patikšanai;

* 1,25. vai 1,5. numura 5 adāmadatas;

* lāpāmo adatu diegu galu ieslēpšanai.

foto: Tehniskais zīmējums un cimdu foto no Marutas Grasmanes grāmatas "Latvieša cimdi"

To dara tā:

* Raksta veidošanai jāuzmet 24 valdziņi uz katras adatas, bet uz 2. un 4. adatas jāuzmet 25 valdziņi, lai adot veidotos pilni ziedu raksti. Uzmet valdziņus no brūnās dzijas un izada 2 rindas labiski.

* Piesien oranžo dziju un ada dūraiņa kātu, kā redzams tehniskajā zīmējumā, pamīšus mainot abu krāsu pavedienus.

* Uzada 24 rindas. Turpina adīt tikai labiski, mainot dzijas un veidojot rakstus, kā redzams tehniskajā zīmējumā. Svarīgi, ka tev ir dots labās rokas cimda raksts! Kreisajai rokai būs jāada puķes pretējā virzienā.

Turpina adīt dūraini pēc raksta līdz īkšķim.

Padoms:

▪ Ja jūti, ka nebūs viegli adīt kreisās rokas cimdu spoguļattēlā, uzzīmē rakstu uz papīra (pēc iespējas plānāka) ar treknu flomāsteru tā, lai spīd cauri. Apgriez zīmējumu otrādi, un būsi ieguvusi spoguļattēlu.

▪ Cimdi jāada vasarā, tad tie esot siltāki nekā ziemā vai rudenī adītie, vēsta latviešu tautas ticējums.

* Īkšķim atvēli gandrīz visus vienas adatas valdziņus jeb ceturto daļu cimda. Labās rokas dūrainim īkšķa vietu iezīmē uz 3. adatas, bet kreisās rokas cimdam uz 4. adatas (1. adata ir tā, ar ko sāki adīt pēc adatu savienošanas aplī). Labās rokas dūrainim uz 3. adatas izada pirmos 2 valdziņus, tad ar palīgdziju ada, līdz uz adatas paliek divi valdziņi, kurus izada pēc raksta. Palīgdziju sasien, lai strādājot neizraujas.

* Turpina adīt pēc raksta. Cimdu rauc no brīža, kad uzadīts līdz mazā pirksta galam. Rauc sānos uz visām 4 adatām, katrā vai katrā otrajā kārtā (tas atkarīgs no pirkstu garuma) saada 2. un 3 valdziņu uz 1. adatas, 2 priekšpēdējos valdziņus uz 3. adatas, 2. un 3. valdziņu uz 3. adatas un 2 priekšpēdējos valdziņus uz 4. adatas.

* Raukuma sānos veidojas 2 valdziņu līnija katrā pusē, kas nodrošinās vairāk vietas pirkstiem un arī glīti izskatīsies. Kad uz katras adatas atlikuši 2 valdziņi, izver visiem cauri pavedienu, savelk un ar lāpāmo adatu nostiprina cimda galu.

* Uz 4 adatām uzlasa īkšķa valdziņus un ada pēc raksta (vai vienā krāsā – tas pēc patikas un pacietības!) līdz īkšķa locītavai. Rauc, kad sasniegts īkšķa nags.

* Ieliek papīra šablonā un izžāvē.

* Notvaicē.