foto: Shutterstock
Gardi un vienkārši - pašcepta indiešu maize
Indiešu maizi parasti ēd, pārziestu ar kausētu sviestu vai gī.
Garšīgi
2018. gada 20. jūnijs, 08:07

Gardi un vienkārši - pašcepta indiešu maize

"100 Labi Padomi"

Dzimtenē Pendžabā missi roti – pannā uz plīts ceptais plānais plācenis – noteikti garšotu citādi, šis ir vienkāršotais variants, domāts eiropiešiem. Tomēr, tomēr – mums, vienalga, tā garša asociējas ar Indiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienkāršais pagatavošanas veids un atturība produktos ir piemērota gavēņa maltītēm, taču ēst to, protams, var visu gadu. Kaut arī dažas no sastāvdaļām šķiet eksotiskas, viss ir nopērkams Latvijas lielveikalos!

4 plāceņi
30 minūtes pagatavošanai + 1 stunda briedināšanai

Sastāvdaļas

115 g auna jeb turku zirņu miltu (vari aizstāt ar Latvijas zirņu miltiem)
115 g kviešu pilngraudu miltu
½ tējk. malta čili vai 1 svaigs zaļais čili, bez sēklām, sīki kapāts
½ sīpola, sīki kapāta
1 ēdk. svaiga koriandra (kinzas), smalki kapāta
½ tējk. kurkumas (tumerika) pulvera
½ tējk. sāls
1 ēdk. eļļas vai kausēta sviesta
120–150 ml ūdens (istabas temperatūrā)
2–3 ēdk. kausēta sviesta vai gī – pārsmērēšanai

foto: Shutterstock

Gatavošana

1. Iesijā lielā bļodā miltus, sāli, kurkumu, iejauc čili, sīpolus un 1 ēdk. eļļas vai kausēta sviesta. Pievieno ūdeni un sastrādā vienmērīgā mīklā. Tad liec uz miltiem nokaisītas darba virsmas un mīci, līdz tā ir kļuvusi maiga un mīksta.

2. Ņem lielu bļodu, viegli ieeļļo un liec tajā mīklu, pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj, lai tā nobriest 1 stundu.

3. Atkal nokaisi darba virsmu ar miltiem, liec uz tā mīklu, sadali to 4 vienādās daļās un savel bumbās. Katru izveltnē plānā plācenī – tik lielā, cik liela ir panna, kurā grasies to cept.

4. Uz vidēji stipras liesmas vairākas minūtes karsē pannu ar biezu dibenu. No abām pusēm plāceni pārsmērē ar kausētu sviestu vai gī. Liec pannā un cep 2 minūtes, tad apgriez uz otru pusi un cep vēl 1 minūti. Izņem no pannas, vēlreiz viegli pārsmērē ar sviestu. Turi siltumā, kamēr cep pārējos plāceņus, jo visgaršīgākie tie ir silti.

Ideja!

Pilngraudu kviešu un auna zirņu miltu vietā izmēģini kamu – kaimiņu igauņu tradicionālo labības un pākšaugu miltu miksli.  Kamā vienādās daļās ir sajaukti rupja maluma apgrauzdēti kviešu, miežu, rudzu, kā arī zirņu milti, dažās versijās šim jaukumam pievienojas arī kaltētu pupu milti. Kama ir nopērkama lielveikalos, tos maļ arī daži Latvijas miltu lielražotāji.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās