foto: Pixabay.com
13 taupīšanas padomi vīriešiem un sievietēm
2018. gada 20. jūnijs, 15:25

13 taupīšanas padomi vīriešiem un sievietēm

Karlīna Timofejeva

Ir tikai pāris tēmas, kas ir bijušas un būs aktuālas visos laikos un gadsimtos, un viena no tām – nauda. Lai cik ļoti gribētos dzīvot realitātē, kur viss ir bez maksas – ņem, cik gribi –, tas mūsdienu materiālajā pasaulē diemžēl nav iespējams, turklāt jāņem vērā, ka viss kļūst arvien dārgāks un dārgāks, līdz ar to rodas jautājums – kā pareizi apieties ar naudu, lai tās netrūktu, un kā iekrāt lielākiem pirkumiem? Kādi ir 13 iedarbīgi taupības padomi vīriešiem un sievietēm, par ko Tu, iespējams, neesi aizdomājies? Lasi tālāk un uzzini!

Raksts tapis sadarbībā ar SMScredit.lv

Kā ietaupīt sievietēm?

Piekritīsi taču – sievietes ir unikālas ar to, ka bieži gadās situācija, kad, atbildot uz jautājumu “Bet kur palika visa nauda?”, var dzirdēt vai nu apjukušu “Nezinu…”, vai “Es ieraudzīju tiiiiik skaistu kleitiņu, un kā reize viņai blakus bija dievīgas kurpītes, un mētelītim bija atlaide, un es uzreiz iemīlējos un nevarēju atturēties…”. No vīriešiem šādas frāzes dzirdēt nevar. Tāpēc sāksim ar daiļo dzimumu un ieteikumiem sievietēm, kā ietaupīt naudu un vienmēr zināt, kur tā palika.

1. Vienmēr uzdod sev 3 atslēgas jautājumus

Skaidrs ir viens – sievietes mēdz iepirkties impulsa vadītas. Tā ir ļoti pareiza sievietes “funkcionēšana” – sajust impulsu un atbilstoši tam rīkoties nevis ar prātu izdomāt loģisku risinājumu (loģikai ir domāti vīrieši), taču šī funkcionēšana ir ļoti neekonomiska, ja runa ir par iepirkšanos. Ja vēlies ietaupīt, sajūtot impulsu kaut ko nopirkt, vienmēr uzdod sev šos trīs jautājumus:


●    Vai man tā lieta TIEŠĀM ir vajadzīga?
●    Vai tā man noderēs un pildīs savas funkcijas arī turpmāko gadu laikā?
●    Vai šis pirkums mani atturēs no maniem uzstādītajiem finansiālajiem mērķiem?
Ja atbildes ir “jā”, “jā” un “nē” secīgā kārtībā, tad šis ir pirkums Tev. Ja kāda ir pretēja, tad labāk atturies un pataupi naudu!

2. Nekad neej uz veikalu nepaēdusi

foto: Shutterstock


Šis vienlīdz attiecas kā uz vīriešiem, tā sievietēm, bet atkal – sievietes ir vairāk impulsu vadītas, tādēļ biežāk iztērē vairāk nekā vīrieši, iepērkoties nepaēdušas. Kā tas strādā? Ieejot pārtikas veikalā, kad Tev gribas ēst, viss “skatās uz Tevi” un izskatās tik garšīgi, ka gribas nopirkt un tūlīt pat apēst nevis loģiski izsvērt, ko varētu nopirkt un pagatavot gardā un veselīgā maltītē.

3. Sargies no emocionālās iepirkšanās

Tu ieej veikalā, ieraugi atlaides un nopērc lietu, ko Tev, iespējams, nemaz nevajag. Vai – Tu ieej veikalā, ieraugi, ka ar vienu preci komplektā bez maksas nāk otra, un iegādājies to, kaut gan patiesībā tā īsti nav vajadzīga. To sauc par emocionālo iepirkšanos. Veikali ļoti prasmīgi pielieto šo mārketinga triku – atlaides, dāvanas, komplektus –, bet Tu taču esi stiprāka par mārketinga trikiem, vai ne?

4. Pārvērt “man nav, ko vilkt” par “re, kāda jauna kombinācija”

Apgalvojot, ka katras sievietes skapī dzīvo briesmonis Mannavkovilkt, nav iespējams nošaut greizi. Kā šo briesmoni pārvērst par ekonomijas katalizatoru? Iedomājies, ka Tev jāiet uz ofisa ballīti, bet Tavā skapī dzīvo Mannavkovilkt. Izliec vairākus šī briesmoņa variantus – tērpu kombinācijas – uz gultas un paskaties, cik daudz variantu sanāk! Tu noteikti būsi pārsteigta! Un šis triks palīdzēs Tev ietaupīt uz jaunu drēbju iegādi.

5. Ievies SPA savās mājās

foto: Pixabay.com

Protams, ir ļoti patīkami, kad kāds cits Tevi apčubina, sakopj plaukstiņas un pēdiņas, uzlako nadziņus, safrizē matus un uzliek Tev sejas masku, taču vienlaikus tas ir arī salīdzinoši dārgi. Vienojies ar sevi – vienreiz mēnesī Tu sevi palutināsi ar SPA salona apmeklējumu, bet pārējās reizes pati mājās parūpēsies par savu baudu!

Kā ietaupīt vīriešiem?

Tagad, kad dāmas ir tikušas pie saviem ieteikumiem (dāmām taču priekšroka, vai ne, džentlmeni?), laiks ķerties klāt spēcīgajiem vīriešiem. Lai arī vīriešiem ir krietni mazāks risks uz emocionālo iepirkšanos vai dārgām SPA procedūrām, ir tomēr dažas lietas, kur arī stiprais dzimums mēdz izdot vairāk naudas nekā paredzēts. Kā sevi sabremzēt?

1. Kļūsti par savu personīgo mehāniķi

Jā, protams, izjaukt motoru vai salabot elektroniku labāk uzticēt profesionāļiem, bet tādu darbiņu kā, piemēram, eļļas nomaiņu, Tu vari veikt pats, lai kā negribētos ķēpāties. Par gaisa filtru nemaz nerunājot – tur pat jāsasmērē rokas nav!

2. Skujies kvalitatīvi vai nedari to vispār

foto: Pixabay.com


Aizmirsti par lētajiem vienreizējiem skuvekļiem – tie, pirmkārt, ir milzīgs naudas patēriņš ar īslaicīgu efektu, otrkārt, ir ārkārtīgi neekoloģiski un kaitīgi zemeslodei. Izvēlies elektrisko skuvekli vai gadījumā, ja Tavs darbs, stils un vēlēšanās atļauj, audzē bārdu – tad Tu varēsi ietaupīt ne tikai uz skuvekļiem, bet arī uz skūšanās putām un krēmiem un losjoniem pēc skūšanās.

3. Ietaupi uz ledusskapi

Šeit ir divi ieteikumi – iztīri ledusskapja aizmugurē esošās spoles, lai tās atgūtu maksimālu dzesēšanas efektivitāti ar minimālu elektroenerģijas patēriņu, UN turi saldētavu un ledusskapi vienmēr pilnu, jo, lai saglabātu vienmērīgu temperatūru tukšā vai pustukšā telpā, ledusskapis patērē lielāku jaudu un vairāk elektrības nekā uzturot noteiktos temperatūras grādus pilnā ledusskapī. Ja Tev nav, ko ielikt (konkrētāk, ja Tu nepērc pārāk daudz pārtikas, ko nespēj izlietot un pēc tam izmet), turi ledusskapī un saldētavā plastmasas pudeles, piepildītas ar ūdeni (tikai atceries par ūdens sasalšanas īpašībām).

4. Ietaupi uz boileri

Ja Tev mājās ir autonomā ūdens sildīšanas sistēma, samazini ūdens karsēšanas temperatūru līdz apmēram 50oC. Tu taču neesi spējīgs mazgāties verdošā ūdenī, vai ne? Par katriem 10 temperatūras grādiem, ko samazini, Tev ir iespēja ietaupīt 3-5% izmaksu par ūdens sildīšanu. Vēl viens ieteikums – laiku pa laikam iztīri boileri no katlakmens, kas arī palielina elektrības patēriņu.

5. Kļūsti par "carpool" dalībnieku

foto: Pixabay.com


"Carpool" ir paņēmiens, kur vairāki cilvēki (kolēģi, kolektīva biedri, paziņas, svešinieki) brauc ar vienu auto, sametoties degvielai. Izdevīgāk jums visiem. Bet, turpinot par degvielu – netērē to lieki – ja Tev ir kāds jāsagaida pie mājas vai biroja, izslēdz dzinēju, lai tas dīkstāvē nepatērē lieku degvielas daudzumu un nevajadzīgi nepiesārņo gaisu!

Kas attiecas uz abiem dzimumiem?

Taupīšanai var atrast miljons variantus gan atsevišķi sievietēm, gan vīriešiem, gan vēl jo vairāk tādus, kas attiecas uz abiem dzimumiem kopā. Piemēram:
●    taupi elektrību uz sīkumiem – it kā liekas: kas tad tur ir, neizrauts telefona lādētājs vai tējkanna, bet izrādās, ka arī ierīces, kas netiek izmantotas, taču paliek iespraustas rozetē, patērē elektroenerģiju. Un, protams, izslēdz gaismu telpā, kurā Tu neatrodies, kā arī ievies LED spuldzes;
●    plāno savu budžetu – pieraksti visas savas mēneša izmaksas katru dienu līdz pēdējam sīkumam, caurskati sarakstu un stingri izvērtē, kas nav Tava obligātā vajadzība, ko vari atmest;
●    ievies alternatīvas – ja Tev ir paradums pa ceļam uz darbu nopirkt kafiju un sviestmaizi vai pusdienās doties uz kafejnīcu, ietaupi, iegādājoties termokrūzi un katru rītu ceļoties agrāk, lai paspētu sviestmaizi pagatavot un apēst mājās, bet pa ceļam uz darbu izdzert paša gatavotu kafiju, savukārt kafejnīcu aizstāj ar paša gatavotām pusdienām.

Šādu ieteikumu ir vēl neskaitāmi daudz, bet iesākumam pietiks ar šiem, vai ne? Ieklausies… Vai dzirdi, kā nauda jau ripo Tavā virzienā?

foto: Pixabay.com


Veiksmīgu pieturēšanos taupīšanas plānam novēl SMScredit.lv!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar SMS credit.lv