foto: Shutterstock
Kā pareizi kopt lakotu, krāsotu vai vaskotu koka grīdu
Pagājušajā gadsimtā koka grīdu berza ar ziepjūdeni, kamēr tā kļuva balta. Kā pareizi rīkoties mūsdienās?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 18. jūnijs, 08:11

Kā pareizi kopt lakotu, krāsotu vai vaskotu koka grīdu

"100 Labi Padomi"

Vēl pagājušajā gadsimtā nekrāsotu koka dēļu grīdu berza ar stipru ziepjūdeni, kamēr tā kļuva balta. Ziepjūdeni taisīja no skaidiņās sarīvētām veļas ziepēm, ko šķīdināja ūdenī. Ziepes sasūcās koka porās un vienlaikus aizsargāja dēļus no netīrumiem. Taču kā rīkoties mūsdienās?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Koka grīdas ieteicams uzkopt ar viegli mitru lupatu.Mazgājamam ūdenim var pievienot drusciņu etiķa, der arī citrona sula, ābolu etiķis, terpentīns, trauku mazgājamais līdzeklis, tīkama ēteriskā eļļa, sāls u. c.

Svarīgi:
koka grīdas nedrīkst mazgāt ar pārāk slapju lupatu vai tīrīt ar tvaika putekļusūcēju, jo mitrums bojā koku.

Ja parkets vai koka grīda nolakota ar ūdensizturīgu laku, ieteicams lietot tieši lakotai grīdai paredzētu līdzekli, tas satur vasku, kas aizsargā lakas kārtiņu vietās, kur grīdai ir lielāka slodze, piemēram, pie durvīm. Vietās, kur laka noberžas, koks kļūst tumšāks.

Ja koka grīda nav lakota, tikai ievaskota ar dabisko vasku vai apstrādāta ar lineļļu, putekļus uzņem ar ūdenī viegli samitrinātu lupatu. Var izmantot ziepjūdeni, tas palīdz attīrīt netīrumus no koka porām.

Ievēro: traipus koka grīdā nemēģini tīrīt ar spēcīgiem ķīmiskiem vai abrazīviem līdzekļiem, jo tie var radīt jaunus pleķus un sabojāt koka dēļu virsmu.

Koka vai presētā kartona grīdas, kas krāsotas ar eļļas krāsu, mazgā ar mitru lupatiņu. Ūdenim var pievienot nedaudz etiķa, tas piešķir spīdumu.

Lai uzkoptu grīdu pēc remonta, ūdenim pielej pāris karošu terpentīna, kas palīdz tikt galā ar kaļķa putekļu kārtiņu, notīrīt un dezinficēt arī ļoti netīras grīdas.

Svarīgi: ja grīda netīra, sāc ar sauso uzkopšanu, izmantojot putekļu sūcēju vai birsti, jo smalkās smiltis, akmentiņi norīvē grīdu kā smilšpapīrs un sabojā grīdas virsmu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās