10 padomi naudas drošībai ceļojumos
Ceļojumā naudu, dokumentus un citas vērtīgas lietas turiet pie sevis.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 15. marts, 14:15

10 padomi naudas drošībai ceļojumos

Jauns.lv

Latvijas iedzīvotāji ceļo aizvien vairāk. Lūk, desmit padomi, kā to darīt droši, neapdraudot savu naudu un neriskējot svešā zemē palikt bez centa pie dvēseles.

1. Nosakiet ceļojuma budžetu

Pirms tam apziniet galamērķa cenas par transportu, naktsmītnēm, maltītēm, ekskursijām, izklaidi un citiem pirkumiem.  Aktuālo informāciju par cenām viegli atrast dažādos ceļojumu forumos.

2. Pārbaudiet, vai esat paņēmis līdzi savus internetbankas identifikatorus

Tie ir - lietotāja numurs, kodu karte/kalkulators, kā arī kontaktus saziņai ar banku īpašos gadījumos. Pārliecinieties, vai atceraties PIN kodu un internetbankas paroli. Noglabājiet tos drošā vietā, bet neturiet tos visus kopā.

3. Uzziniet informāciju par karšu un skaidras naudas lietošanas paradumiem valstī, uz kuru dodaties

Vai šajā valstī ir bankomāti un apmaksa ar karti? Kādas ir skaidras naudas izņemšanas un kartes norēķinu komisijas maksas?

4. Atsevišķa bankas karte

 Vēlams, ja ceļojumiem būtu atsevišķa karte, kura nav piesaistīta uzkrājumu vai algas kontam. Drošības nolūkos ceļojumā vēlams līdzi ņemt divas norēķinu kartes. Pārbaudiet karšu derīguma termiņu.

5. Kādi ir darījumu limiti   

Pārliecinieties, vai kartes darījumu limiti pirkumiem un skaidras naudas izņemšanai ceļojumā būs pietiekami. Ja limits neatbilst, pirms ceļojuma tos iespējams nomainīt bankā.

6. Bankomāti, kas atrodas drošā vietā  

 Ja ārvalstīs no bankomāta jānoņem skaidra nauda, izvēlieties pēc iespējas drošāku bankomātu – viesnīcas, bankas, u.c. pastiprinātas uzraudzības vietās, nevis klusā šķērsielā vai apšaubāma tirgus apkārtnē.

7. Skaidru naudu turiet vismaz divās vietās

Ceļojumā naudu, dokumentus un citas vērtīgas lietas turiet pie sevis. Skaidru naudu turiet vismaz divās vietās, bet bankas maksājumu kartes nekad neturiet kopā ar PIN kodiem. Viesnīcās naudu un dokumentus glabājiet seifā.

8. Pilnvara, lai pārstāvētu bankā

Ja ceļosiet ilgāku laiku, apdomājiet, vai Latvijā kādam būs jūs jāpārstāv bankā. Nepieciešamības gadījumā noformējiet pilnvaru pie notāra.

9. Apdrošināšana  

Izvērtējiet, kāda apdrošināšana varētu būt nepieciešama ceļojumā, un laikus iegādājieties apdrošināšanas polisi.

10. Ja esat pazaudējis karti vai kodu kalkulatoru 

 Ja ceļojuma laikā nozaudējat karti vai internetbankas kodu karti/kalkulatoru, nekavējoties sazinieties ar banku un bloķējiet kartes darbību.

Informācija: finanšu izglītības nedēļa “Ceļojums finanšu pratībā”

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock