foto: Shutterstock
Gaisīgi smaržīgās frēzijas: kā tās audzēt Latvijas klimatā
Šīm smaržīgajām puķēm ir vajadzīga gaisma! Ēnā frēzijas neziedēs, bet pārmēru saulainā vietā tām būs īsi ziedkāti.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 9. jūnijs, 07:39

Gaisīgi smaržīgās frēzijas: kā tās audzēt Latvijas klimatā

"100 Labi Padomi"

Daudzu mūsu iemīļotu puķu dzimtenē Dienvidāfrikā savā vaļā zied arī frēzijas (Freesia refracta). Un pa sakņu sīpolam seno tirgotāju ceļasomās vai kabatās ieceļojušas arī pie mums. Pamatā tās audzējam kā podu puķes vai dārzam, bet tad tās ir nepieciešams rudenī izrakt, jo frēzijas dārzā neziemo.

Puķu raksturs

Frēziju dzimtenē ziemas ir pārmēru karstas, bet vasaras vēsas, tāpēc Latvijas klimats tām šķiet pagalam jocīgs. Ar puķēm var vienoties, tagad maijā bumbuļsīpolus izstādot dārzā vai toveros (ziemā tie būs jāienes telpās). Ja frēzijas aug kastēs vai podos, tās var glabāt ar visiem traukiem.

Puķēm patīk viegla, labi drenēta augsne. Smagā augsnē tās nīkuļos. Puķes novērtēs, ja augsne būs viegli skāba vai sārmaina.

Gaisma ir šo smaržīgo ziedu prasību sarakstā: ēnā frēzijas neziedēs, bet pārmēru saulainā vietā tām būs īsi ziedkāti!

Vasarā frēzijas nesmādēs vidēji vēsu laiku, bet puķu bumbuļsīpolu ziemas glabāšanai jāatrod vieta istabas temperatūrā.

Stādīšana un kopšana dārzā

▪ Bumbuļsīpolus stāda labi salaistītā, mitrā zemē, kad tā iesilusi vismaz līdz +5 grādu atzīmei. Stādīšanas dziļums – līdz 12 cm un attālums – ap 7 centimetriem. Labāk stādi puķes ovālā dobē, nevis rindā, izņemot, ja aiz frēzijām esi plānojusi stādīt garākus augus. Garākās frēzijas vēlams atbalstīt.

▪ Lai augi nezaudētu mitrumu, zemi var mulčēt.

▪ Kad asni paaugušies, mēslo ar slāpekli saturošu mēslojumu (slāpeklis pārsvarā), bet vasaras vidū izvēlies mēslojumu ar visām galvenajām sastāvdaļām aptuveni vienādā koncentrācijā, piemēram, NPK 10–10–20.

▪ Ja nelīst, frēzijas jālaista vidēji reizi nedēļā.

▪ Jūlijā un augustā puķes ziedēs pilnā sparā, bet rudenī, kad nodzeltē lapas, frēzijas izrok, nočubina, apžāvē, ietin papīrā un novieto istabas temperatūrā glabāšanai.

Ja frēzijas audzēsi telpās

▪ Tad no ziemas beigām līdz pavasarim tās ziedēs, bet vasaras mēnešos puķēm būs miera periods. Frēzijas ziedēs netiešos saules staros, pacietīs vēsumu.

Kāpēc tomēr neuzzied?

Pirmajā gadā pēc bumbuļsīpolu iegādes internetā puķes var neuzziedēt sarežģīto piegādes apstākļu dēļ. Piemēram, sīpoliem bijis par vēsu.

Ja puķes uzdīgst, bet nezied, ir cerība, ka nākamajā sezonā ziedus tomēr sagaidīsi.

Kādas šķirnes audzē Latvijā

▪ ‘White Lace’

▪ ‘Arizona’

▪ ‘Winter Gold’

▪ ‘Athena’

▪ Interneta katalogos atradīsi vēl dažas skaistules, piemēram, violeti zilo ‘Double Blue’.