foto: Publicitātes foto
Kā efektīvi paveikt plānotos darbus dārzā?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 4. jūnijs, 11:28

Kā efektīvi paveikt plānotos darbus dārzā?

Jauns.lv

Kā vislabāk plānot zāles pļaušanas darbus, laistīt dārzu un siltumnīcu? Lasi Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistu padomus efektīviem dārza darbiem vasarā. 

Pienācis laiks zāles pļaušanai

Zāles pļāvēju pirms darbināšanas nepieciešams apkopt – notīrīt, atkarībā no zāles pļāvēja veida pārbaudīt elektrības vadu, uzlādēt akumulatoru vai nomainīt eļļu un uzpildīt benzīna tvertni. Ieteicams uzasināt arī zāles pļāvēja asmeņus – tā nodrošināsi teicamu pļaušanas kvalitāti un nepārslogosi elektromotoru.

Kādos gadījumos izvēlēties elektrisko vai akumulatora zāles pļāvēju, kad – ar benzīnu darbināmo? Efektīvai pļaušanai ar benzīnu darbināmo zāles pļāvēju nevajadzētu izvēlēties platībai, kas mazāka par 800 m2. Pāraugušu zāli un vietas, kur ar zāles pļāvēju grūti piekļūt, vēlams pļaut ar trimmeri. Zāliena pļaušanu atvieglos zāles pļāvējs – robots, kas automātiski atgriezīsies uzlādes stacijā, tiklīdz būs nepieciešams uzlādēt akumulatoru.

Pļaušanas augstumu ieregulē tā, lai nopļautās zāles garums nepārsniedz 1/3 daļu no kopējā zāles garuma. Tā nenoslogosi zāles pļāvēja motoru, patērēsi mazāk elektroenerģijas vai benzīna un veicināsi labākus apstākļus zāles sakņu sistēmai. 
Pļaušanu vēlams veikt sausā laikā, kad mauriņā nav rasas. Slapjā laikā zāles izmešanas atvere var nosprostoties, tādējādi papildus noslogojot elektromotoru. 

Dārza laistīšana

Dārzam un jo īpaši dekoratīvajam zālienam vasarā ir nepieciešama rūpīga kopšana un laistīšana, lai zāliens būtu veselīgs un glīts. Šim nolūkam ir piemērotas laistīšanas sistēmas. Iesakām izvēlēties automātiskās laistīšanas sistēmas, kas iepriekš iestatītā laikā ieslēdzas un izslēdzas vai darbojas pēc noteiktas programmas. Ir pieejamas arī sistēmas ar lietus sensoru, kas pārtrauks zāliena laistīšanu lietus laikā, tādā veidā ietaupot gan ūdeni, gan elektroenerģiju un arī nepārlaistīs zālienu. 

Vēlamais dārza laistīšanas laiks ir vakarā, naktī vai no rīta. Tas tādēļ, ka dienā ūdens intensīvi iztvaiko un darbojas kā palielināmais stikliņš, caur kuru saules stari izdedzina augu lapas. Lai efektīvāk izmantotu ūdeni, izmanto uzgaļus, kas ūdeni izkliedē vienmērīgi. 

Siltumnīca – neatņemama dārza sastāvdaļa

Lai augiem siltumnīcā nodrošinātu optimālu temperatūru un mitruma līmeni, tos ieteicams laistīt no rīta, jo tieši tad fotosintēzes procesam ir vislabvēlīgākie apstākļi – gaisma, temperatūra, ogļskābā gāze. Laistīšana vakarā ir nepieciešama tikai tad, ja dienas laikā augiem ir pietrūcis ūdens.
Ja augus laisti ar lejkannu, traukos ieteicams sakrāt un izmantot lietus ūdeni. Lietus ūdens ir mīksts, bez piejaukumiem, turklāt pērkona laikā tas tiek bagātināts ar augiem viegli uzņemamu slāpekļa formu.

Arī siltumnīcā augu laistīšanai var ierīkot laistīšanas sistēmu. Pieejamas gan manuālas laistīšanas sistēmas, kuras jāieslēdz pašam, gan automātiskas sistēmas, kuru darbības laiku iestata. Tagad ir pieejami pat gudrie laistīšanas vadības paneļi, kas seko līdzi laika apstākļiem, vadoties pēc meteoroloģisko staciju prognozēm. Šādu sistēmu ir iespējams vadīt attālināti ar viedtālruni un planšetdatoru.

Lai siltumnīcā nodrošinātu atbilstošu gaisa temperatūru, iespējams izvēlēties automātisku vēdināšanas lūku atvērēju, kam nav nepieciešams elektrības pieslēgums. Tas darbojas temperatūras izmaiņas iespaidā – virzuļa šķidrums izplešas un atver lūkas, kas temperatūra paaugstinās. 

Vairāk padomus mājas un dārza darbiem, kā arī sadzīves elektroierīču lietošanai lasi: www.esmuefektivs.lv