Tīras grīdas katru dienu
2018. gada 25. maijs, 10:14

Ieva Akuratere: „iRobot tiešām satīra visu!”

Jauns.lv

Dziedātāja Ieva Akuratere, kas 22. aprīlī atzīmēja 60. jubileju, savā Mežaparka dzīvoklī nu var nodoties dziesmām un rotaļām ar mazmeitu Elīzu, kamēr grīdas uzkopj jaunais iRobot Roomba 980.

foto: Juris Rozenbergs
Redzot, cik ļoti ikdienas grīdas tīrīšanas darbos palīdz iRobot, Ieva ir pārliecināta, ka robotizētais putekļsūcējs ir noderīgs arī jauniem pāriem ar bērnu. „Jo iRobot tiešām ir milzīgs atspaids.”

Ieva Akuratere teic, ka jau kopš bērnības sajūsminājusies par dažādiem tehnoloģiju brīnumiem un izgudrojumiem. „Es taču augu kopā ar brāli, spēlējām puiku rotaļas, lasījām zinātnisko fantastiku, paši taisījām visādus izgudrojumus, veicām ķīmijas eksperimentus. Brālis reiz, liedams un maisīdams kolbās šķīdumus un pulverus, pat griestus apkvēpināja,” smaidot stāsta dziedātāja.

Tagad, kad Ievas rīcībā ir robotizētais putekļsūcējs iRobot, māksliniece arī tīri praktiski var novērtēt tehnoloģiju sasniegumu, kas ir nenovērtējams palīgs mājsaimniecībā jau daudzām ģimenēm visā pasaulē.

foto: Juris Rozenbergs
„Vērojot robotiņu darbībā, skatījos, kā tas piebrauc pie skapja, mirkli tā kā padomā un tad apņēmīgi dodas apakšā. Es tiešām to uztveru vairāk kā personu, nevis tehnoloģiju,” par iRobot teic Ieva Akuratere.

iRobot asociējas ar seriālu vakariem kopā ar mammu

Ieva teic, ka par iRobot uzzinājusi un to ievērojusi jau pirms vairākiem gadiem, un tad nodomājusi: „Vai kā manās mājās tāds palīgs noderētu!” „Kopā ar savu māmiņu teātra zinātnieci Līviju Akurateri, kura ļoti mīlēja latviešu aktierus, mums bija rituāls vakaros kopā skatīties TV seriālu UgunsGrēks, un tur jau grīdas uzkopa Robītis. Droši vien tagad tieši šo jauko un omulīgo vakaru dēļ iRobot man saistās ar ļoti mīļām, sentimentālām atmiņām par tiem vakariem, kuros ar mammu skatījāmies UgunsGrēku,” atklāj Akuratere, kuras māmiņa pērn 91 gada vecumā devās aizsaulē.

Ietaupīto laiku dāvā mazmeitai

Tagad dziedātāja ir pārcēlusies ārpus Rīgas, bet joprojām regulāri viesojas savā ilggadējā mājvietā Mežaparkā, kur nu saimnieka grožus pārņēmis viņas dēls Matīss ar sievu Annu un audzina gadu veco Elīzu – Ievas Akurateres mazmeitu, kas māksliniecei ir lielākais prieks un acuraugs.

„Šajā vecumā, kad noris aktīva rāpošana, mazulim ir ļoti būtiski, lai grīdas būtu tīras. Līdz šim tīrījām ar parasto putekļsūcēju, un Matīss pat trīsreiz dienā grīdu mazgāja, jo putekļi jau tāpat nemitīgi tiek sacelti un nosēžas gan uz grīdas, gan mēbelēm. Bet tagad, kopš māju tīra iRobot, ir tiešām jūtams, ka putekļi ir uzsūkti un pat gaiss kļuvis tīrāks. Turklāt tas ir panākts, netērējot nekādu enerģiju, uzmanību un laiku – tu tikai piespied starta pogu, un robotiņš visu pārējo izdara tavā vietā. Tas ir vienkārši izcili!” priecājas Ieva.

foto: Juris Rozenbergs
Dziedātāja piefiksējusi, ka 130 kvadrātmetru plašo dzīvokli iRobot iztīra aptuveni pusotrā, divās stundās.

Akuratere atzīst: „Kopš grīdu uzkopj iRobot, ietaupu daudz laika, jo nav vairs jādomā par grīdas tīrīšanu. Nu mierīgi varu rāpot pa grīdu ar mazmeitu un dziedāt viņai dziesmiņas. Es esmu no tām vecmāmiņām, par kurām bērni parasti stāsta: „Mana vecmāmiņa zina daudz dziesmiņu un rotaļu, un ar viņu ir jautri!” Un es tiešām izbaudu katru mirkli, ko varu pavadīt ar mazmeitu. Bieži ucinu uz celīša, kopā plinkšķinām klavieres, spēlēju ģitāru, un esmu ievērojusi, ka īpaši viņai patīk Imanta Kalniņa dziesmas,” sirsnīgi stāsta Akuratere.

Iztīra putekļus pat zem mēbelēm

„Tīri emocionāli šis putekļsūcējs manī izraisa cieņu, lielu pietāti un pateicības sajūtu. Jo esmu no tām sievietēm, kas mūža lielāko daļu visu pašas darījušas. Esmu gan tiltiņu taisījusi, gan krāsni balsinājusi, nemaz nerunājot par mazgāšanu, rūpēšanos, ēst gatavošanu un, protams, grīdas tīrīšanu. Bet te pēkšņi parādās kaut kas mājās, kas klusi, laipni un mierīgi arī piedalās. Pēc pieredzes varu teikt, ka iRobot ļoti novērtēs sievietes, kuras jau ir pārpūlējušās, nemitīgi darbojoties un uzņemoties atbildību, jo tā ir ļoti patīkama sajūta, kad uzrodas vēl kāds palīgs, kas, diskrēti zuzinādams, riņķo zem kājām, visu satīrīdams. Un iRobot tiešām satīra visu. Grīdas šķirbas iztīra perfekti, un pavisam labi ir tas, ka robots pabrauc apakšā un iztīra putekļus arī zem skapīšiem, kur ikdienā nemaz nav tik vienkārši piekļūt – jāmetas tupus rāpus un ar izstieptu roku jāvicinās ar lupatu. To redzot, ikreiz nopriecājos – ak, cik jauki, ka kaut kas tāds ir izdomāts!” priecājas skatuves māksliniece.

Ieva arī novērtē, ka iRobot ir vienkārši darbināms un lietojams. „Nekā sarežģīta tur nav. Lieliski, ka tad, kad pēc kārtīgas nostrādāšanās robotiņam akumulators ir gandrīz izlādējies, tas pats aizbrauc uzpildīties uz savu mājiņu un pēc tam atkal strādā. Negribu apvainot vecos putekļsūcējus, jo tie veic savu funkciju, bet ķēpa tiešām ir lielāka brīžos, kad nepieciešams pārvietoties tālāk, bet vads par īsu. Daži putekļsūcēji ir smagāki, tad tie jācilā… Ar iRobot tas viss atkrīt.”

Suņa apmatojums vairs nav problēma

Ieva Akuratere arī novērtē, cik akurāti iRobot satīra suņa apmatojumu. „Pēc pastaigām suņa ķepas parasti notīru un nomazgāju jau pie durvīm, tāpēc smiltis un gružus viņš dzīvojamā telpā nesanes. Bet apmatojums gan iepriekš bija problēma. It sevišķi pavasaros un rudeņos, kad suns met spalvu. Toties tagad spalvas uz grīdas vairs nav manāmas, jo iRobot tās ar savām slotiņām un rullīšiem savāc pat no mēbeļu apakšas, kur tās parasti sakrājas bagātīgā daudzumā. Iedomājos, ka iRobot noteikti novērtētu arī tie cilvēki, kam ir alerģija no kaķa spalvas un kam tomēr gribas kaķi mājās,” prāto dziedātāja.

Ar lielām bažām Ieva raudzījās uz to, kā būs, kad viņas suns pirmoreiz sastapsies ar iRobot. „Viņa klātbūtnē ar parasto putekļsūcēju darboties bija sarežģīti. Izdzirdēdams to rūkoņu, suns bija kā apburts un lēkāja riņķī. Tāpēc baidījos viņu salaist kopā ar iRobot – kas zina, varbūt tas beigtos ar krahu,” smej Ieva, eksperimentālā kārtā tomēr izlaižot savu četrkājaino draugu no blakus istabas un piesardzīgi nospiežot uz iRobot korpusa apaļo ieslēgšanas pogu „clean”.

foto: Juris Rozenbergs
Ieva priecājas, ka nu arī tīri praktiski var iepazīt un novērtēt mūsdienu tehnoloģijas. „iRobot ir tiešām brīnišķīgs palīgs!” secina Ieva.

Ievai par pārsteigumu, uz iRobot suns reaģēja ar pavisam īslaicīgu interesi, un robota pieklusinātā dūkoņa dzīvniekā neizraisīja agresiju un satraukumu. Pāris reižu pieskrējis klāt un apošņājis, suns, luncinādams asti, atgriezās pie saimnieces. „Izskatās, ka būs draugi!” atviegloti nopūzdamās, teic Ieva Akuratere.

Par iRobot Roomba

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba automātiski palielina sūkšanas jaudu, nonākot uz paklājiem un grīdas segām, dziļākai tīrīšanai.

Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 m2), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts. iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un iestatīt sev piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home aplikāciju.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222