Parādu piedziņas nacionālās īpatnības: Anglijā nober ar vēstulēm, Krievijā pat dedzina māju
Krievijā parāda piedziņas nolūkos mājā raidīts pat Molotova kokteilis, smagi apdedzinot bērnu.
Likums un taisnība
2016. gada 20. marts, 07:10

Parādu piedziņas nacionālās īpatnības: Anglijā nober ar vēstulēm, Krievijā pat dedzina māju

Jauns.lv

Pat Krievijā daudz pieredzējušo sabiedrību šokējis traģisks gadījums Uļjanovskas apgabalā – lai piedzītu parādu, izmantots Molotova kokteilis un smagi apdedzis bērns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Trijos naktī privātmājas logā ielidoja degpudele, un izcēlās ugunsgrēks. Degošais šķidrums izlija uz gultas, kur gulēja sieviete ar savu pusotru gadu veco dēlu.

Uzbrukumam nolīgts bijušais policists

Uz palīgā kliedzieniem atsteidzās viņas tēvs, 56 gadus vecais Ismails Huseinovs, kurš saviem spēkiem nodzēsa liesmas. Viņš guva plaukstas apdegumu, bet pusotru gadu vecais mazdēls nogādāts slimnīcā ar 40% ādas apdegumiem, cietusi seja un pleci.

Policisti aizturējuši bijušo kolēģi, vietējo iedzīvotāju Dmitriju (45) ar bagātīgu kriminālo vēsturi. Viņš 2008. gadā padzīts no likumsargu rindām kapteiņa pakāpē un notiesāts uz trim gadiem cietumā par zādzību – guvums bija 14 000 šokolādes tāfelīšu un divas tonnas konfekšu.

Viss sākās ar kredītu zālēm

Uzbrukuma „iedvesmotāji” ir parādu piedzinēji. Huseinovs stāsta, ka viss sācies ar nieka 4000 rubļu (48 eiro) no mikrokredītu firmas „Rosdeņgi” zāļu iegādei. Kopumā viņš ar soda procentiem atdevis sešreiz lielāku summu, bet aizdevējs parādu pārdeva kolektoru jeb piedzinēju aģentūrai, kas parādnieku dzīvi pārvērta ellē. „Rosdeņgi” iebilst, ka kavējums sasniedza 262 dienas.

Draudu nomocītais Huseinovs no draugiem un radiem savāca 30 000 rubļu (366 eiro) un pārējo solīja tuvākajā laikā. Piedzinēji nebija mierā un pieprasīja uzreiz vēl vismaz 10 000 rubļu (122 eiro), līdz ķērās pie galēji krimināliem līdzekļiem.

Atpūta Spānijā beidzas ar milzu telefonrēķinu

Kā parādus piedzen civilizētākā pasaulē, pētījusi britu prese. Šogad vidējā Lielbritānijas ģimene ir parādā 10 000 sterliņu mārciņu (13 152 eiro), neskaitot nekustamā īpašuma hipotēku.

Piedzinēji parasti apgrūtina parādnieka dzīvi ar lērumu vēstuļu un telefona zvaniem. Juristi iesaka laikus censties vienoties par nomaksas termiņa pagarināšanu, pirms parāds nodots kolektoru aģentūrai, kas būtiski palielina summu.

Britu prese vēsta par Patrīcijas Kardvelas, pusmūža kundzes, nedienām. 2011. gadā viņa, divas nedēļas atpūšoties Spānijā, aizmirsa atslēgt telefonā mobilo datu saņemšanu, proti, internetu. Atgriezusies mājās, Kardvela saņēma no mobilo sakaru operatora iespaidīgu rēķinu – ap 4200 eiro.

Sieviete no ārzemēm bija nosūtījusi tikai pāris īsziņas, un viņai nebija nekādas saprašanas, kādi uzstādījumi jāmaina telefonā. Viņa ir centusies maksāt, bet visu summu nav spējusi segt. Parāds nodots piedzinējiem, kas summu pieaudzēja līdz 23 670 eiro. “Viņi mani sit kā guļošu suni,” intervijā laikrakstam „Daily Mail” paudusi Kardvelas kundze, kura baidās, ka zaudēs māju.

Ir pat šovs televīzijā

BBC atzīst, ka britu piedzinēji var būt visai uzmācīgi. Pilnīgi normāla prakse ir regulāri atgādinājuma zvani (aizliegts zvanīt ir naktīs), sūtīt vēstules, ierasties mājās, iepriekš gan vienojoties.

Tomēr likums viņus iegrožo, piedzinēji nedrīkst pašrocīgi savākt parādnieka televizoru vai citas mantas, kur nu vēl māju, lai nomaksātu parādu. Viņi tikai var visdrūmākajās krāsās aprakstīt nemaksātāja nākotni. Tāds psiholoģiskais spiediens parasti turpinās dažus mēnešus, un, ja parādnieks nepadodas vai nespēj maksāt, lietu nodod tiesai.

Kad stājas spēkā spriedums, līdzīgi kā Latvijā pie darba ķeras tiesu izpildītāji. Šis arods ticis pat pie sava šova televīzijas kanālā „Сhannel 5 – Can’t pay? We’ll take it away” („Nevarat samaksāt? Mēs savāksim visu”).

Jāizvācas nekavējoties

Kādā epizodē vēstīts par ģimeni no Liverpūles – Marku, Klēru un diviem viņu bērniem. Jaunākajam, divgadīgajam Railijam, kopš dzimšanas ir nopietnas veselības problēmas.

Rūpju bērnam ir kaklā uzstādīta traheotomiskā caurulīte, viņš skābekli saņem tikai ar mākslīgās elpošanas aparāta palīdzību. Marks bija spiests pamest darbu, lai palīdzētu sievai aprūpēt smagi slimo dēlu. Līdz ar to iekrājās prāvs īres parāds.

Dzīvesbiedri gaidīja rindā uz valsts mājokli, kas būtu piemērots bērnam ar īpašām vajadzībām. Pēc divām dienām vajadzēja pārcelties, kad pie durvīm pieklauvēja tiesu izpildītājs ar orderi par izlikšanu – nekavējoties. Kaut gan viņiem nebija kur iet, ģimene bija spiesta izvākties tajā pašā dienā.

Un viņi vēl saņēma pretimnākšanu – stundas vietā gandrīz sešas stundas, lai sakravātos. “Tādās situācijās mums jāņem vērā ne tikai mājas īpašnieka, bet arī iemītnieku intereses,” teic tiesu izpildītājs. Vecāki vismaz varēja sagaidīt neatliekamo palīdzību, kas bērnu nogādāja slimnīcā.

Marks vērsās pie varasiestādēm, saskaņā ar likumu valstij nekavējoties viņiem jāpalīdz, jo nepilngadīgie nevar dzīvot uz ielas.

Labāk durvis atvērt

Tiesu izpildītājiem ar īpašu tiesas lēmumu ir tiesības savākt parādnieku īpašumu, lai pārdotu to atklātā izsolē. Tā var būt gan automašīna, gan dārglietas vai mākslas darbi.

Juristi iesaka atvērt durvis tiesu izpildītājam, citādi nākamajā reizē viņš var pierēķināt maksu par savu vizīti. Ar tiesas atļauju viņš var arī durvis uzlauzt un apzīmogot īpašumu. Bet – viņš nedrīkst fiziski ietekmēt parādniekus.

Līdzīgi kā Latvijā, pat ja izdodas parādu nomaksāt, tas atstās melnu plankumu kredītvēsturē. Piemēram, ja arī finansiālā situācija uzlabojas, kredītu mājokļa iegādei var nepiešķirt.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock

Tēmas