foto: Shutterstock
Latvijā parādījušies milzīgi odu bari. Speciālists skaidro, kāpēc
Šajās brīvdienās atpūtnieki nevarēja atkauties no milzīgiem odu bariem. Saule un siltais laiks aicināja ne tikai cilvēkus uzsākt sauļošanos, bet arī odus izlidot no kūniņām.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 14. maijs, 17:33

Latvijā parādījušies milzīgi odu bari. Speciālists skaidro, kāpēc

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizvadītajās brīvdienās daudzās Latvijas vietās dabas baudītājiem un lauciniekiem prieku par skaisto un saulaino laiku sagandēja milzīgi odu bari. Asinssūcēji uzbruka ne tikai cilvēki, bet arī mājdzīvniekiem. No tiem nevarēja atkauties. Jauns.lv skaidroja, kāpēc kukaiņi pāris dienu laikā savairojušies tik milzīgā skaitā?

Te gan jāteic, ka odu mākoņi nebija pārņēmuši visu Latviju. Ja vienā pagastā no tiem nevarēja ne atkauties, tad pārnovadā asinssūcēji nebija manāmi.

Latvijas Etomoloģijas biedrības pārstāvis, biologs Voldemārs Spuņģis Jauns.lv pastāstīja: „Šajās brīvdienās daudz laika pavadīju dabā, un varu teikt, ka kopumā odu nav daudz. Tomēr atsevišķās vietās to bija ļoti daudz, sevišķi Kurzemē – mitrākajās vietās, kur vēl saglabājušās pavasara peļķes. Siltā laika iespaidā, attīstījušie odu kāpuri, un nu viņi lidoja ārā. Tas gan nenozīmē, ka uz Jāņiem odu nebūs. Kur tad viņi paliks?”

Odu atbaidīšanai no sava ķermeņa cilvēkiem aptiekās piedāvā speciālus aerosolus, bet dzīvnieku pasargāšanai no asinssūcējiem veterinārajā aptiekā var nopirkt kakla siksniņas.

Tēmas