foto: Shutterstock
Nav zaļo īkšķīšu? Iegādājies zāmiju
Noderīgi ikdienā
2018. gada 4. maijs, 07:38

Nav zaļo īkšķīšu? Iegādājies zāmiju

"100 Labi Padomi"

Kāpēc šāds ieteikums? Jo zāmija (Zamioculcas zamiifolia), ko nereti dēvē arī par afrikāņu palmu un laimes palmu, ir tik izturīgs, pieticīgs, pacietīgs un viegli kopjams istabaugs, ka to grūti piebeigt pat visneprasmīgākajam audzētājam.

Zāmija ir cēlusies no Austrumāfrikas un par iecienītu istabas puķi Eiropā kļuvusi pēdējo pāris desmit gadu laikā. Pēc izskata un formas tā atgādina vairākus kopā saliktus palmu zarus.

Lai zāmija augtu veselīga un priecētu ar izteiksmīgu zaļumu, tai vajadzīga normāla istabas temperatūra, pagaiša vieta un nedaudz ūdens.

Vienīgais, kas tai nepatīk, ir pārāk liels mitrums, it sevišķi ilglaicīgs, un pārāk zema temperatūra, tāpēc, piemēram, nevajadzētu iedomāties ziemā zāmiju novietot neapkurinātā kāpņu telpā. Ar ziediem gan tā ļoti reti priecē, jo mūsu apstākļos līdz ziedēšanai jāgaida ilgi un pacietīgi. Taču tā nav nekāda nelaime, jo pats augs ir gana dekoratīvs.

foto: Shutterstock

Kopšanas gudrības

▪ Ja zāmiju pārlaistīs, apakšējās lapas sāks dzeltēt. Šādā gadījumā (lai nenopūtu viss augs) to ieteicams pārstādīt.

▪ Ziemā ir jālaista ļoti taupīgi; tumšākā vietā zāmija iztiek bez ūdens pat mēnesi un neizrāda nekādas stresa pazīmes, tieši pretēji – mazākā apgaismojumā lapas kļūst vēl zaļākas, iegūst skaistu, piesātinātu, tumšzaļu toni. Tāpat sauss gaiss telpā ar centrālapkuri zāmijai nekaitē, un arī kaitēkļi nav to iecienījuši.

▪ Lai zāmija strauji augtu, tā jānovieto siltā un gaišā vietā, taču ne saules staros, regulāri, bet mēreni jālaista un reizi mēnesī jāpabaro ar zaļajiem augiem paredzētu mēslojumu.

foto: Shutterstock

Vienkāršs pavairošanas paņēmiens

Tā kā zāmijai ir sakneņi (rizomas), kas diezgan strauji plešas uz visām pusēm (puķupods ātri vien piepildās), ieteicams jaunākus augus katru pavasari pārstādīt mazliet lielākā podā. Vispiemērotākā būtu palmām paredzēta augsne vai arī parasta puķu augsne, kurā iemaisītas māla granuliņas.

Zāmiju var arī vienkārši pavairot mājās – sakni pārdala uz pusēm un abas puses iestāda katru atsevišķi. Var darīt arī tā: trīs četras lapiņas ielikt ūdens glāzē un novietot uz palodzes. Vispirms lejasdaļā veidosies tāds kā paresninājums, pēc tam parādīsies arī saknītes. Tas nozīmē, ka pienācis laiks lapiņas stādīt podā; tad gan krietnu laiku – pat vairākus mēnešus – izskatīsies, ka nekas nenotiek, līdz pēkšņi vienā brīdī izšausies jauni dzinumi.