Dažas virtuves gudrības, kā pagatavot ļoti garšīgus griķus
Griķu garšu ietekmē arī ūdens kvalitāte un garša. To var uzlabot, ja puslitram ūdens pievieno pa ēdamkarotei sviesta vai eļļas vai arī 4 ēdamkarotes piena.
Garšīgi
2016. gada 23. marts, 17:41

Dažas virtuves gudrības, kā pagatavot ļoti garšīgus griķus

Jauns.lv

Lai gan nereti mēdz sacīt “griķu graudi”, tiem tuvāki radinieki ir nevis graudaugi, bet gan rabarberi un skābenes. Nākuši no Mongolijas stepēm, griķi 15. gadsimtā labi ieauga arī Eiropā un uz kādu laiku kļuva par vienu no galvenajiem produktiem – līdz brīdim, kad virsroku ņēma kartupeļi. Kā šo seno produktu gardi pagatavot, raksta žurnāls "100 Labi Padomi".

Visvienkāršākais griķu pagatavošanas paņēmiens ir vārīšana un tvaicēšana, un šādi tie lieliski garšo arī bez jebkādām piedevām. Taču tā ir tikai niecīga daļa no griķu plašā izmantošanas spektra. No griķiem vāra biezputras, tos cep, sautē, pievieno zupām, sacepumiem, lieto salātos un pildījumos, it sevišķi desu pildīšanai. No griķiem gatavo saldos ēdienus un maļ miltus, ko savukārt izmanto pankūku, vafeļu, maizes, cepumu, makaronu, mērču, klimpu tapšanā.

Kas jāņem vērā, lai pagatavotu garšīgus griķus?

* Visgardākie griķi sanāk, ja ievēro griķu un ūdens proporciju: 1 daļa griķu un 2 daļas ūdens. Jārēķinās, ka griķu apjoms vārīšanās laikā divkāršojas.

* Griķu garšu ietekmē arī ūdens kvalitāte un garša. Ja vāra hlorētā un cietā ūdenī, griķi būs visai bezgaršīgi. Ja nav iespējams sagādāt citu ūdeni, tad šo pašu var uzlabot, ja puslitram ūdens pievieno pa ēdamkarotei sviesta vai eļļas vai arī 4 ēdamkarotes piena.

* Griķu vārīšanai ieteicams izmantot katlu ar biezu dibenu un – vēl labāk – arī ar biezām malām. Alumīnija un plānie emaljētie katli nav īsti piemēroti.

* Ja vien neiegādājas visaugstākās kvalitātes griķus, visus pārējos tomēr der pārlasīt vai pārsijāt, jo pieredze rāda, ka griķos ļoti bieži gadās kādi sīki akmentiņi vai citi svešķermeņi. Pēc tam griķus rūpīgi noskalo un notecina.

* Ieber sakarsētā pannā un maisot dažas minūtes pakarsē, pat viegli apgrauzdē un atdzesē.

* Tad ber aukstā ūdenī, kam pievienota sāls, un uzvāra. Uz lēnas uguns turpina vārīt aptuveni 20 minūtes.

* Rūdīti griķu gatavotāji iesaka vārīšanās laikā vāku neņemt nost un griķus nemaisīt. Kad griķi gatavi, katlu noņem no uguns un vēl uz 20–30 minūtēm ietin biezā segā.

Raksturīgākās kļūdas griķu vārīšanā

* Katlā par daudz ūdens, rezultātā griķi pārvārās, saķep un zaudē garšu.

* Baidoties, ka griķi varētu būt par cietu, tos vāra par ilgu, un atkal sanāk bezgaršīgi.

* Griķi pirms vārīšanas nav apgrauzdēti. Protams, var iztikt arī bez šī soļa, taču tad tie negaršos ne uz pusi tik labi, kā varētu garšot.

Griķu pagatavošana bez vārīšanas – labs un vienkāršs paņēmiens

Ja griķus iepriekš izmērcē, tad nav nepieciešama vārīšana, pietiek ar uzsildīšanu vai uzkarsēšanu. Vakarā pārlasītus un noskalotus griķus aplej ar siltu ūdeni un atstāj līdz rītam. Tad lieko ūdeni, ja tāds ir, nolej, griķus notecina un ber pannā vai katlā (ar vai bez taukvielām) un uzkarsē vai arī gatavo tālāk atbilstoši receptei, kādu izvēlas.

Sautēti dārzeņi ar griķiem

Sautēšanas laikā jāraugās, lai dārzeņi nepiedegtu. Ja pietrūkst šķidruma, var pieliet vēl mazliet ūdens vai arī buljona. 4 porcijas

50 minūtes

1 glāze griķu

2 glāzes ūdens

1 smalki saēvelēta maza kāpostgalviņa

1 salmiņos sagriezts burkāns

1 ripiņās sagriezts sīpols

1 gabaliņos sagriezts mazs cukīni

1–2 gabaliņos sagriezti tomāti

2–3 sakapātas ķiploka daiviņas

saulespuķu eļļa

sāls, svaigi malti pipari

sakapāti zaļumi

Gatavošana

1. Griķus izvāri ūdenī gatavus.

2. Tikmēr citā katlā sakarsē pāris ēdamkarotes eļļas, ieber kāpostus, pāris minūtes pasautē, tad pielej nedaudz ūdens, lai nepiedeg, un izsautē pusmīkstus.

3. Pievieno burkānus, sīpolus un cukīni, sautē vēl 5–7 minūtes. Pieber tomātus, sāli un piparus un pasautē vēl pāris minūtes.

4. Pievieno griķus, visu uzkarsē, 2–3 minūtes pasautē un iemaisi ķiplokus. Pārkaisi zaļumus.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock