foto: Vida Press
Vai mājokļa tīrīšanai var atrast līdzekļus bez kaitīgas ķīmijas?
Arī Latvijā ir ražotāji, kas piedāvā mūsdienīgi un atbildīgi ražotus tīrīšanas līdzekļus kā alternatīvu ierastajai sadzīves ķīmijai.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 24. aprīlis, 16:10

Vai mājokļa tīrīšanai var atrast līdzekļus bez kaitīgas ķīmijas?

Jauns.lv

Ar mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļiem ikdienā saskaramies teju ik uz soļa. Tas, cik ekoloģiskus līdzekļus izvēlamies, ir nozīmīgi ne vien dabai, bet arī mūsu mājinieku veselībai.

Sadzīves ķīmijā bieži tiek izmantotas vielas, kas rada šķietamu, vizuālu tīrības, spodrības un svaiguma efektu – optiskie balinātāji, amonijs, fosfāti u.c.

Tās uzņemam gan caur ādu, gan ar gaisu, ko elpojam, turklāt ēdienreizēs mūsu barības sistēmā neizbēgami nonāk vielas, kas izmantotas trauku mazgāšanā.

Alternatīvas parastajiem tīrīšanas līdzekļiem

Labā ziņa ir tāda, ka ķīmiju var pilnībā aizvietot ar dabīgas izcelsmes alternatīvām.

Mūsdienās atsevišķi ražotāji ir nākuši klajā arī ar organismam un videi daudz draudzīgākiem tīrīšanas līdzekļiem. Ja to arsenālu iepērk gudri, par astmas saasinājumiem vai citām, ķīmisko tīrīšanas līdzekļu izraisītām alerģiskām reakcijām nav jāuztraucas.

Internetā atrodamas daudzas pamācības, kā tīrīšanu veikt ar pārtikas vielām, piemēram, dzeramo sodu, sāli, citronskābi, zobu pastu utt.

Tomēr, ja dabīgās metodes nav pietiekami efektīvas vai nesniedz tev pārliecību par pilnīgu tīrību mājoklī, Latvijā ir ražotāji, kas piedāvā mūsdienīgi un atbildīgi ražotus tīrīšanas līdzekļus kā alternatīvu ierastajai sadzīves ķīmijai.

Lai šo produktu sastāvs būtu draudzīgs un nekaitīgs gan cilvēka organismam, gan arī videi, to veidošanā tiek izmantotas dabīgas izcelsmes virsmaktīvās vielas tās ir tieši atbildīgas par tīrīšanu un mazgāšanu.

Līdzekļos netiek pievienotas krāsvielas, smaržvielu skaits tiek ierobežots un sastāvā ietilpst arī dabīgās ēteriskās eļļas un dabīgi pārtikas konservanti, kas nav kaitīgi veselībai.

Ir zīmoli, kas savu produktu ražošanā izmanto Latvijas reģiona augu ekstraktus un esences.

Ķīmiskais sastāvs tuvs ūdenim

Viens no populārākajiem un zināmākajiem Latvijas ražotājiem ir Jelgavā bāzētais ekoloģisko mājas un sadzīves tīrīšanas līdzekļu ražotājs "Purenn".

Kā stāsta uzņēmuma pārstāvji, viņu līdzekļos nav agresīvu ķimikāliju, to vietā ir drošas augu izcelsmes sastāvdaļas, kas ir nekaitīgas elpceļiem un ādai.

“Mūsu produktu ķīmiskais sastāvs ir tuvs ūdenim. Tos nevajag ēst, bet, ja tomēr tie nokļūst mutē, tie nav kaitīgi. Mūsu produkts neatstāj ietekmi uz gaisa kvalitāti. Tos ir droši lietot un droši atrasties telpā, kur tie ir lietoti,” skaidro uzņēmuma pārstāve Agate Kancs.

Firmas klāstā ir pieejami līdzekļi trauku, dažādu mājokļa virsmu (tostarp arī grīdas un stikloto virsmu), veļas, tualetes un vannasistabas tīrīšanai, kā arī speciāli līdzekļi ķermenim.

"Purenn" rāda piemēru citiem uzņēmumiem ne vien ar līdzekļa sastāva, bet arī iepakojuma ražošanas metodēm – Jelgavas uzņēmuma produkti tiek ražoti no materiāliem, kuri ātri un pilnībā biodegradējas, to sastāvs ir drošs visām ūdens sistēmās dzīvojošām sugām, kā arī iepakojums ir otrreiz pārstrādājams.

Tāpat tirgū pieejami tādi ražotāji kā "Sodasan", "Sonett", "Amway", "Seal", "TRI-BIO natural" un citi.

Lai pārliecinātos par izvēlētā ražotāja draudzīgo produktu, uz iepakojuma ieteicams meklēt starptautiskus, oficiālu atzītus marķējumus, kurus ražotājam piešķir noteiktas institūcijas.

Šobrīd, lai izdevīgi iegādātos "Purenn" tīrīšanas līdzekļu lielos iepakojumus, ieskaties “Elektrum” Draudzīgo labumu piedāvājumos, šeit.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Elektrum".