foto: Shutterstock
Kādas ir izplatītākās mūsdienu kramplaužu metodes
Likums un taisnība
2018. gada 18. aprīlis, 07:12

Kādas ir izplatītākās mūsdienu kramplaužu metodes

Arta Ciša

"100 Labi Padomi"

Pēdējos mēnešos pieaudzis zādzību skaits no privātmājām: daļa zādzību tiek veiktas brīžos, kad saimnieki ir mājās un atslēguši signalizāciju. Visbiežāk garnadži apzog tās mājas, kas atrodas meža tuvumā, un noziegums tiek pastrādāts tumsas aizsegā, izmantojot tumšas krāsas apģērbu un maskas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kramplaužu paņēmieni ir visdažādākie – izsitot loga stiklu, atspiežot loga vai terases durvis, salaužot durvju slēdzi vai, piemēram, iekļūstot mājā caur otrā stāva logiem vai durvīm, kad saimnieki atrodas pirmā stāvā. Ļoti ticams, ka kramplauži privātmājas iepriekš novēro, brīdina Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Samanta Čapkovska.

Ja redzi ko aizdomīgu sava īpašuma tuvumā

▪ Nekavējoties ziņo policijai.

▪ Kad mājās neviena nav, neatstāj logus vēdināšanas režīmā, jo viens no populārākajiem veidiem, kā zagļi iekļūst mājoklī, ir, atspiežot vēdināšanas režīmā atstātus logus un nenoslēgtas balkona durvis. Parasti tas notiek mājokļa pirmajā stāvā.

▪ Diennakts tumšajā laikā ieteicams aizvilkt aizkarus. Īpaši tas attiecas uz privātmājām, caur kuru lielajiem logiem vakaros ikviens garāmgājējs var redzēt, kādi cilvēki tur dzīvo, kādas ir mantas, un aplūkot pat istabu plānojumu, iegūstot vērtīgu informāciju noziegumam.

▪ Prombūtnē vari imitēt mājas iedzīvotāju klātbūtni, piemēram, atstājot ieslēgtu gaismu.

▪ Nekavējoties informē policiju arī par neizdevušos zādzības mēģinājumu.

▪ Ja privātmājas teritorijā atrodas suns, tā klātbūtne var aizbiedēt zagļus, jo dzīvnieks ar savu riešanu pievērš apkārtējo uzmanību un atsevišķos gadījumos zagļi nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās