Recepte Lieldienu galdam: itāļu gaumē sautēts trusis
Itāļu gaumē gatavotu trusi pasniedz ar vārītiem rīsiem vai polentu (kukurūzas putraimu biezputru), taču labi garšos arī ar vārītiem kartupeļiem.
2016. gada 26. marts, 08:28

Recepte Lieldienu galdam: itāļu gaumē sautēts trusis

Jauns.lv

Sautēts vai cepts trusis ir iecienīts visā Itālijā, īpaši, ja gatavots baltvīnā ar tradicionālajām garšvielām – salviju, rozmarīnu, ķiplokiem un tomātiem. To var arī pildīt, gatavot ruletē un grilēt. Itālijas ziemeļaustrumos trusi pirms gatavošanas iemarinē, dienvidos - pasniedz ar ciedru riekstiem un rozīnēm.

8-10 personām

Gatavošana 1,30 stundas

1 vidēja lieluma trusis (1,5 kg)

70 ml olīveļļas

1 sīpols

2 daiviņas ķiploka

1 maza čilī pāksts

1 ēdk. tomātu pastas

1 glāze sausā baltvīna

1 zariņš rozmarīna

2-3 lauru lapas

2 ēdk. sasmalcinātu pētersīļu

sāls

Gatavošana pa soļiem

1.    Vienu ķiploka daiviņu izspied caur ķiploku spiedi. Trusi nomazgā un nosusini, tad sagriez 8-10 gabalos. Truša gabalus ierīvē ar saspiestā ķiploka un sāls maisījumu.

2.    Sasmalcini sīpolu un otru ķiploka daiviņu. Čilī pākstij iztīri sēklas un sasmalcini. Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolu, ķiploku un čilī, tad saliec truša gabalus un apcep.  

3.    Baltvīnu sajauc ar pusglāzi silta ūdens, kurā iemaisīts tomātu pastas. Šķidrumu pārlej pāri trusim. Pannai uzliec vāku un sautē trusi uz mazas uguns 1 stundu. Ja šķidrums ir iztvaikojis, pielej vēl nedaudz silta ūdens.

4.    15 minūtes pirms gatavības pievieno mērcei sasmalcinātos pētersīļus un rozmarīnu.

Kā izvēlēties sastāvdaļas un gatavot trusi?

Trusi labāk izvēlēties nelielu - aptuveni 1,2-1,5 kg, tādam gaļa būs maigāka. Pirms gatavošanas iemarinēts trusis būs pikantāks. Sautēšanai var izmantot gabalos sadalītu visu trusi. Savukārt grilēt labāk muguras gabalus, bet priekškājas, plecus, gurnus un krūšu kurvi ieteicams marinēt. Maigās truša filejas var gatavot atsevišķi.

Garšaugi un garšvielas

Trusis labi garšo gatavots ar Vidusjūras garšaugiem – salviju, pētersīļiem, rozmarīnu, ķiploku. Asumam izvēlies čilī pāksti vai Kajennas piparus. Aromātu bagātinās arī lauru lapas un kadiķogas.

Dārzeņi

Galvenais dārzenis, kuru izmanto gatavojot trusi, ir tomāts. Tomātu vietā var izvēlēties biezeni. Trusim var pievienot arī krāsnī apceptu papriku, selerijas kātus, sīpolus. Sautēšanai un pildīšanai var izmantot arī sēnes.

Baltvīns

Baltvīnā trusi var gan marinēt, gan sautēt. Šim nolūkam nebūt nav jāizvēlas dārgākais vīns. Vīna vietā sautēšanai var izmantot ūdeni vai buljonu. Marinādes asumam var pievienot etiķi.

Piedevas

Trusi var pasniegt ar vārītiem rīsiem vai polentu (kukurūzas putraimu biezputru). Gardi būs arī tvaicēti vai grilēti dārzeņi.


Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Imants Ķīkulis, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, Shutterstock