Jelgavnieces Ilzes torte - krāsaina kā Lieldienu ola. Recepte
Torte ir grezna, krāsaina un ar īsti Lieldienām atbilstošu rotājumu - zaķīšiem.
2016. gada 26. marts, 20:20

Jelgavnieces Ilzes torte - krāsaina kā Lieldienu ola. Recepte

Jauns.lv

Jelgavniece Ilze Miezīte ir izslavēta toršu cepēja. Seno saimnieču prasmes, zināšanas un gaumi viņa mācījusies no savas krustmātes. Ar kādu ļoti īpašu recepti viņa laipni padalījusies ar žurnāla "100 Labi Padomi" lasītājiem.

Ilzes stāsts:

tobrīd man pašai bija divi dēli, jaunākajam bija trīs, vecākajam – pieci gadi. Tā gadījās, ka viņa neprecētā māsa Raunas pusē bija laidusi pasaulē meitiņu, par kuru slimības dēļ nevarēja rūpēties un viņu ielika slimnīcā. Viena pati bez vīra ziņas izlēmu, ka bērns jāņem mums, gan jau kaut kā izkulsimies. Tā man 1. maijā kā no debesīm nokrita trīs mēnešus vecs bērniņš. Pārcēlāmies uz māju pie manas krustmātes, kura bija slavena toršu cepēja. Viņa teica – skaties un mācies! Tā, kamēr dzīvoju mājās ar mazo Lāsmu, cepu tortes un nopelnīju vairāk, nekā strādājot akadēmijā. Bērns nāca ar svētību un iemācīja man jaunu darbu. Šī ir manas krustmātes jaunības dienu recepte. Viņa pirms kara strādāja saldumu bodē, kas atradās Jelgavas centrālajā laukumā. To viņai kā īpašu dārgumu 1937. gadā uzticējusi kāda kundze, kas visā apriņķī bijusi pazīstama kūku cepēja. Šī ir mūsu ģimenes recepte, ko nodošu tālāk saviem mazbērniem.

Mīklai:

800 g – 1,5 kg miltu

150 g margarīna vai sviesta

150 g cukura

1/2 glāze piena

2 olu baltumi

šķipsna vaniļas cukura

Krēmam:

2,250 l piena

300 g cukura

5 olu dzeltenumi

5 ēdk. miltu,

šķipsna vaniļas cukura

Gatavošana:

1. Tortes mīklas kārtām mīkstam margarīnam (sviestam) pievieno cukuru, neputotus olu baltumus, pienu un miltus. Visu rūpīgi maisi, līdz veidojas vienmērīga masa. Uz siltas pannas, izmantojot kulinārijas plēvi, izrullē ļoti plānas mīklas plāksnes, veidojot tās apaļas. Cep gaiši dzeltenas. Kamēr cepas viena plāksne, uz citas pannas rullē nākamo. Tā dari, līdz izcepta visa mīkla.

2. Krēmam uzvāri katlā 2 l piena, 250 ml atstāj aukstu. Vienā bļodā sajauc miltus un daļu cukura, atšķaidi ar aukstu pienu. Otrā – pārējo cukuru samaisi ar olu dzeltenumiem. Kad piens sāk vārīties, nepārtraukti maisot, pievieno tam abu bļodu saturu. Kad tas viss sāk vārīties, ņem nost no uguns un pievieno vaniļas cukuru. Atdzesē.

3. Formā ieklāj plēvi un kārto izceptās plāksnes, tām pa vidu smērējot vārīto krēmu. Liec vēsumā uz 2–3 dienām ievilkties. Tad pārvieto uz skaista paliktņa un dekorē, kā vien vēlies.

Ar ko un kā rotāt torti?

Dažādu figūru veidošanai ļoti labi der marcipāna masa, ko var nopirkt veikalos. Ja gribi brūnu zaķi, pievieno marcipānam kakao, sarkanu – biešu sulas pilienus, var krāsot arī ar burkānu, pētersīļu sulu utt. Ar sintētiskajām krāsām iet ātrāk, un krāsa ir košāka – piepilini pilīti un gatavs. Nekā laba tur nav, bet katru dienu jau krāsu karotēm neēd!

Lai pagatavotu lapiņas, uzbriedini želatīnu, izkausē, garšai pieliec naža galu citronskābes un cukuru. Krāsai pieliec spinātu vai pētersīļu sulu. Ar robainu nazīti izgriez lapiņas. Dekorēšanai vislabāk noder putukrējums, augļi un radoša izdoma.


Sandra Puntule, žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Rojs Maizītis