Velosezona ir klāt. Kā no zagļiem nosargāt savu divriteni? VIDEO
Sākoties siltākam laikam, sarosījušies arī velosipēdu zagļi. Ik dienu Latvijā tiek nozagti vairāki velosipēdi, vairums no kuriem tā arī netiek atrasti.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 28. marts, 08:28

Velosezona ir klāt. Kā no zagļiem nosargāt savu divriteni? VIDEO

Jauns.lv

Iestājoties siltākam laikam, pieaug arī velosipēdu zagļu aktivitāte. Katru nedēļu tiek nozagts ap pārdesmit velosipēdu, un vairums no tiem tā arī netiek atrasti. Teorētiski par sveša riteņa zādzību var piespriest pat līdz divus gadus ilgu cietumsodu, tomēr reāls cietumsods riteņu zagļiem tā arī netiek piespriests.

Policijas statistika liecina, ka pēdējo gadu laikā velosipēdu zādzību skaits ir samazinājies par kādiem 40%, bet to skaits joprojām ir salīdzinoši liels. Pirms pieciem gadiem ik mēnesi Rīgas reģionā tika nozagti 150 velosipēdi. Tagad situācija ir krietni uzlabojusies, un vidēji mēnesī šopavasar Rīgā un Pierīgā tika reģistrētas 30 velozādzības. Domājams, ka tas lielā mērā ir pateicoties tam, ka Valsts policijā ir izveidota speciāla velosipēdu zādzību apkarošanas grupa. Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins teic, ka vienmēr velosipēdu zagļu upurim vajag vērsties policijā.

Visbiežāk tiek zagti velosipēdi, kas uz brīdi atstātu bez uzraudzības un nav pieslēgti. Tāpat bieži zog no pagrabiem, šķūnīšiem un garāžām.

Tomēr jāteic, ka arī pašiem velosipēdistiem būtu jāparūpējas par savu riteņu drošību. Pirmām kārtām velosipēds būtu jāreģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā, lai gadījumā, ja policija atrod nozagtu velosipēdu, varētu atrast divriteņa īpašnieku. Internetā piereģistrēt velosipēdu ir visnotaļ vienkārši - vien jāieraksta tā rāmja numurs un jāpievieno fotogrāfija. Pašlaik CSDD ir reģistrēti ap 30 tūkstoši velosipēdu, bet Latvijā tādu ir apmēram miljons. Ja nozagtais velosipēds nebūs reģistrēts CSDD, tad tam atrašanas gadījumā būs visnotaļ sarežģīti atrast īpašnieku.

Skatieties LU Sociālo zinātņu fakultātes raidījumā „TV Kivi”, ko saka velosipēdu zagļu upuri un kāds ir policijas ieteikums, kā rīkoties, ja tiek nozagts velosipēds.

Velosipēdu zagļi
Kasjauns.lv/Foto: Vida Press/Video: TV Kivi

Tēmas