foto: Shutterstock
Kā pareizi sagatavot ēšanai ananasu?
Jo gatavāks ananass, jo saldāka smarža.
Garšīgi
2018. gada 23. marts, 18:09

Kā pareizi sagatavot ēšanai ananasu?

"100 Labi Padomi"

Robeža starp ziemu un pavasari, kad iepriekšējā gada veselīgie labumi beigušies, bet jaunās sezonas augļu un zaļumu laiks vēl nav pienācis, ir kā radīta, lai sevi iepriecinātu ar saldu, sulīgu ananasu. Bet ananass nav vienkārša padarīšana – tas ir auglis ar raksturu!

Ananasos esošie enzīmi atstāj ietekmi uz olbaltumvielām citos produktos. Ja, piemēram, marinādei pievieno ananasu sulu, tad gaļa kļūst maiga un irdena. Savukārt piena produkti, kuriem pievienota šī sula, iegūst rūgtu piegaršu, bet ēdieni ar želatīnu svaigas ananasu sulas ietekmē nesarec. Šī iemesla dēļ ananasus pirms pievienošanas šādiem ēdieniem nepieciešams blanšēt (applaucēt).

Ananasi atšķirībā no daudziem citiem augļiem pēc novākšanas vairs neturpina nogatavoties, tādēļ pērkot jāraugās, lai tie jau būtu sasnieguši pietiekamu gatavības pakāpi. Un to nenosaka vis pēc mizas krāsas, jo tā atkarībā no šķirnes var būt dažāda – pat pilnīgi zaļa, bet gan pēc smaržas! Jo gatavāks ananass, jo saldāka smarža.

foto: Shutterstock

* Lai mājās izspiestu ananasu sulu, auglim nogriež abus galus, to nomizo, sagriež četrās daļas un izgriež šķiedraino serdi. Mīkstumu sagriež gabaliņos, tos ber spiedē un izspiež sulu vai arī sablendē un pēc tam izberž caur sietiņu.
*Savukārt, ja ananass paredzēts salātiem vai desertam, tad jāraugās, lai mizojot nezaudē pārāk daudz sulas, tāpēc nevajag to nomizot visu uzreiz. Labāk vispirms ananāsam nogriezt abus galus, pēc tam to sagriezt gareniski četrās daļās, izgriezt šķiedraino serdi un tikai tad nomizot katru gabalu atsevišķi.

Kā ananass ietekmē labsajūtu?

* Ananasu sula ieteicama gadījumos, kad radušās gremošanas problēmas. Šādās reizēs ieteicams starp ēdienreizēm pa malciņam, lēnām izgaršojot, izdzert 200 ml dabīgas ananasu sulas.
*Ja moka drudzis, tad vēlams dzert ananasu sulu, kas attiecībā 1:1 atšķaidīta ar aukstu ūdeni.
* Gados vecākiem cilvēkiem ananasu sula noder redzes uzlabošanai.
* Ananasu sula satur daudz enzīmu, dabīgo cukuru, augļskābju un tik daudz C vitamīna, ka pieaugušam cilvēkam dienā pietiek ar 300 gramiem ananasa, lai iegūtu nepieciešamo C vitamīna dienas devu.

foto: Shutterstock

Ananasu salāti

Šādi ananasi ir vienkārši pagatavojama, bet garšīga piedeva aukstajai gaļai, vārītam šķiņķim, sieram, kā arī saldējumam un putukrējumam.

4 porcijas
20 minūtes + laiks atdzesēšanai

1 nogatavojies ananass
100 g cukura
75 ml baltvīna
100 ml ūdens
1–2 tējk. asā karija pulvera

1. Ananasu atbilstoši nomizo, mīkstumu sagriez mazos gabaliņos, ieber bļodā un ieliec ledusskapī.
2. Pannā apgrauzdē cukuru, pieber kariju, pielej vīnu un maisot karsē, līdz cukurs izkūst. Pielej ūdeni, vēl mazliet pavāri un atdzesē.
3. Mērci pārlej ananasa gabaliņiem un vismaz uz 2 stundām ieliec ledusskapī.

foto: Shutterstock

Grilētas ananasu šķēlītes

Ananasus vari papildināt arī ar marinētiem ķiršiem vai zemenēm.

4 porcijas
20 minūtes + 1 stunda

8 ananasa šķēles
100 ml saldā krējuma
2 ēdk. degvīna
2 ēdk. olīveļļas
piparmētras lapiņas
grauzdētas mandeļu plēksnītes

1. Piparmētras smalki sakapā un pārlej ar degvīnu. Samitrinātās piparmētras pārkaisa anansa šķēlēm un atstāj, lai 1 stundu ievelkas.
2. Marinētās ananasa šķēles apzied ar eļļu un grilē pa 2 minūtēm no katras puses.
3. Saputo krējumu.
4. Grilētās šķēles liec uz šķīvjiem, izrotā ar putukrējumu un pārkaisi ar grauzdētajām mandelēm.