foto: Shutterstock
Lieldienu našķi angļu stilā: slaveno krusta rozīņmaizīšu jeb "Hot cross bun" recepte
Briti šīs maizītes ēd siltas, tikko no krāsns.
Garšīgi
2018. gada 20. marts, 15:55

Lieldienu našķi angļu stilā: slaveno krusta rozīņmaizīšu jeb "Hot cross bun" recepte

"100 Labi Padomi"

Briti, ne tikai Apvienotajā karalistē, bet arī Austrālijā, Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā un Kanādā Lielajā Piektdienā cep ar garšvielām un kaltētiem augļiem (populārākās ir kaltētas upenes un rozīnes) saldās maizītes, kuras citu vidū izceļas ar īpašu atšķirības zīmi – krustu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Hot cross bun modernajā pasaulē ir tik iecienītas, ka ar tām nu var mieloties ne tikai Lieldienu laikā, bet kad vien sirds kāro un ja nav slinkums tās pagatavot vai nopirkt tuvējā beķerejā, taču savulaik, Elizabetes I valdīšanas laikā 16. gadsimta beigās, Londonā tās aizliedza pārdot citās dienās, izņemot divas – Lielajā Piektdienā un Ziemassvētkos. Ja kādu beķeri pieķēra to darām aizliegtajā laikā, visu silto un gardo mantu konfiscēja un izdalīja trūkumcietējiem.

Britu lielveikalos līdzās tradicionālajai krusta rozīņmaizītei visbiežāk var iegādāties arī ar karameli, dzērvenēm, apelsīnmiziņu sukādēm, āboliem, kanēli, savukārt jaunzēlandieši un austrālieši to ir uzlabojuši ar šokolādi un/vai kafiju.
Hot cross bun ēd siltas, tikko no krāsns, taču, ja gadās kādai aizkavēties līdz nākamās dienas brokastīm, pārgriez to šķērsām, apgrauzdē tosterī, apzied ar sviestu vai ievārījumu – un ir tikpat garšīgi!

foto: Shutterstock

16 maizītes
40 minūtes pagatavošanai + 2 stundas raudzēšanai

450 g miltu
250 ml piena
100 g rozīņu (vai kaltētu upeņu)
2 olas, viegli sakultas
50 g kausēta sviesta
50 g cukura
50 g iecukurota ingvera, sakapāta
20 g svaiga rauga
½ tējk. sāls
½ tējk. kanēļa

Krustiem:
4 ēdk. miltu
1 ēdk. pūdercukura
3 ēdk. ūdens

Glazūrai:
2 ēdk. cukura
2 ēdk. ūdens

1. Saberz raugu ar ēdamkaroti cukura un ļauj atdzīvoties. Uz darba virsmas uzsijā miltus, kas sajaukti ar sāli un pāri palikušo cukuru. Pievieno rozīnes, ingvera gabaliņus, kanēli. Uzsildi pienu, līdz tas ir remdens. Miltu vidū izveido krāteri un lej tajā pienu, olas, sviestu, raugu. Sastrādā viendabīgā mīklā un mīci vēl kādas piecas minūtes. Savel mīklu bumbā, pārsedz ar dvieli un ļauj rūgt stundu.
2. Izmīci mīklu, sadali 16 līdzīgos gabalos. Cepamplāti pirms tam izklāj ar cepampapīru vai arī ietauko un noputini ar miltiem – lai nepiedeg. Katru mīklas gabalu savel bumbiņā un liec uz plāts atstatus vienu no otras (rūgstot apjoms dubultosies). Pārsedz ar dvieli, ļauj rūgt stundu.
3. Krustiem samaisi miltus, pūdercukuru un ūdeni viendabīgā substancē. Ieliec plastmasas maisiņā, kam nogriez mazu stūrīti (protams, vari izmantot konditorejas tūtu, ja tāda ir tavos krājumos!).
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Katrai mīklas bumbai ar asu nazi virspusē viegli iegriez krustu. Dari to pavisam viegli, citādi saspiedīsi tikko uzrūgušo, čagano maizīti. Iegriezuma vietās iespied miltu un pūdercukura masu. Cep aptuveni 15 minūtes, līdz maizītes ir zeltaini brūnas.
5. Kamēr maizītes cepas, glazūrai domāto cukuru un ūdeni uz mazas uguns uzvāri, noņem no uguns. Kad maizītes izņem no krāsns, ar otu uzklāj glazūru. Ļauj pāris minūšu maizītei atpūsties un pasniedz.