Gardāk nekā restorānā – ēdam mājās gatavotas sinepes
Svaigi zaļumi un mājās gatavotas sinepes ir lieliska kombinācija veselīgai un garšīgai uzkodai.
Garšīgi
2016. gada 1. aprīlis, 08:48

Gardāk nekā restorānā – ēdam mājās gatavotas sinepes

Jauns.lv

Sinepju sēklas lieliski iederas svaigēšanas receptēs, un īpaši tās patiks grūtniecēm, kas vēlas izteiksmīgākas un stiprākas garšas. Sinepju sēklām piemīt ne tikai sildoša iedarbība un spēcīga garša, tās ir arī lielisks B grupas vitamīnu, E vitamīna, kalcija, cinka, dzelzs, magnija un fosfora avots.

Sinepju aizdari ne visiem ir pa prātam, taču tie ir lielisks papildinājums svaigēšanas ēdieniem, sākot no dažādiem dārzeņu rullīšiem un tīteņiem līdz pat salātiem. Un, ja sinepju aizdarus gatavojat paši, tad varat izvairīties no pievienotām krāsvielām, konservantiem un rafinētiem cukuriem, ko bieži var atrast veikalos nopērkamajās sinepēs.

Spēcīgu, bet saldu sinepju mērci var pagatavot, izmantojot brūnās sinepju sēklas, ābolu sidra etiķi, dateles un medu. Sinepju sēklas iepriekš jāizmērcē. Ir dažādas iespējas, kā to izdarīt. Viens no variantiem – aptuveni sešas stundas atstāt sinepju sēklas ūdenī, pēc tam noskalot un atkal likt mērcēties uz 24–32 stundām. Mērcēšanas ūdenim var pievienot nedaudz citronu sulas vai svaigu ābolu sidra etiķi. Kad tas izdarīts, varat pagatavot brīnišķīgi gardu sinepju aizdaru, kas ļoti labi sader ar zaļajiem dārzeņu rullīšiem.

Saldi stiprā sinepju sēklu mērce

Sastāvdaļas:

1/2 tasītes brūno sinepju sēklu, mērcētu

1 ēdamkarote svaiga ābola sidra etiķa

4 ēdamkarotes citronu sulas

1/2 tasītes auksti spiestas saulespuķu eļļas

1/2 tasītes ūdens

2 tējkarotes ceļtekas sēnalu

8 dateles bez kauliņiem (Deglet Noor)

1 ēdamkarote svaiga medus vai svaiga jakonas* sīrupa

2/3 tējkarotes Himalaju sāls

Pēc izvēles var pievienot arī šķipsniņu svaigas kurkumas vai kurkumas pulvera, lai paspilgtinātu maisījuma garšu.

Vislabāk izmantot jaudīgu blenderi, jo tad jums vajadzēs tikai ielikt tajā visas sastāvdaļas un nospiest ieslēgšanas pogu. Ja blenderis nav pārāk jaudīgs, tad vajadzētu dateles iepriekš sagriezt mazākos gabaliņos vai kādu stundiņu pamērcēt, lai tās kļūst mīkstas.

*Sīrups iegūts no sakņauga Smallanthus sonchifolius, kura dzimtene ir Andu kalni.

Zaļie dārzeņu rullīši

Recepte 2 personām Sastāvdaļas:

6 kāpostu lapas (izmantojiet mazākās un vidēji lielās lapas vai pārdaliet lielās lapas gareniski uz pusēm, izgriežot ārā cietās šķiedras)

1 sauja brokoļu dīgstu (var iegādāties veselīgu produktu veikalos vai diedzēt paši)

2 saujas lucernas dīgstu

2–3 tasītes smalcinātu burkānu

1 ēdamkarote auksti spiestas sezama vai saulespuķu eļļas

1/4 tējkarotes Himalaju sāls

1 ēdamkarote citrona sulas

pusīte dzeltenās vai sarkanās paprikas

1/3 gurķa

Pagatavošana

* Sarīvējiet pāris burkānu, samaisiet tos bļodā kopā ar eļļu, citrona sulu un sāli un ļaujiet vismaz 10 minūtes pamarinēties.

* Nomazgājiet un nosusiniet kāpostu lapas, apgrieziet tās ar izliekto pusi uz leju un nolieciet vienu otrai blakus uz darba virsmas.

* Sagrieziet papriku un gurķi garās strēmelēs.

* Uzklājiet uz katras kāposta lapas pa ēdamkarotei sinepju mērces.

* Uzbirdiniet nedaudz dīgstu (brokoļu dīgstiem ir spēcīga garša, tāpēc ar to pievienošanu pārāk neaizraujieties, lucernas dīgstus varat pievienot dāsnāk).

* Uzlieciet virs dīgstiem dažas paprikas un gurķa strēmelītes un apberiet to visu ar 3 vai 4 ēdamkarotēm rīvēto, marinēto burkānu.

* Rūpīgi un stingri sarullējiet visas sastāvdaļas rullīšos un pasniedziet tos dabīgā izmērā vai pārgrieziet uz pusēm. Ja jums ir bažas, ka rullīši varētu neturēties kopā, varat tiem izdurt cauri dekoratīvos kociņos.


Marketa Bola, žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock