foto: Shutterstock
Ļoti nervozs mājdzīvnieks: kad tas vairs nav labi, un kā sunim mazināt spriedzi
Tā kā mājās dzīvojoši suņi saimnieka ģimeni uztver kā savu baru, viņi var īpaši pieķerties kādam ģimenes loceklim, un šķiršanās no šā cilvēka dažiem dzīvniekiem var izraisīt trauksmi.
Mūsu mīluļi
2018. gada 13. marts, 07:43

Ļoti nervozs mājdzīvnieks: kad tas vairs nav labi, un kā sunim mazināt spriedzi

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Gatavojaties iet ārā no mājas, bet jūsu suns neciešami rej, skrāpē durvis un plēš mēbeles? Veterinārārste Rohini Satiša stāsta, kā šādos gadījumos rīkoties.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Trauksme, ko dzīvniekam rada šķiršanās no saimnieka, kad to vienu pašu atstāj mājās, nenoliedzami, ietekmē suņa uzvedību. Tā var būt problēma kā tāda, jo jūs vienkārši nevarat iziet bez trokšņa pa durvīm, bet šī ar trauksmi saistītā neadekvātā uzvedība var izraisīt arī citas uzvedības problēmas, piemēram, bailes no jaunām situācijām, svešiniekiem vai skaļiem trokšņiem.

Tā kā mājās dzīvojoši suņi saimnieka ģimeni uztver kā savu baru, viņi var īpaši pieķerties kādam ģimenes loceklim, un šķiršanās no šā cilvēka dažiem dzīvniekiem var izraisīt trauksmi. Tas var likt jums justies īpašam, jo suns tādējādi apliecina, cik ļoti jūs mīl, taču suņa dēļ būtu jāsaprot, ka šādas attiecības nav vēlams pārspīlēt. Nav daudz pētījumu par līdzīgām sūdzībām par kaķiem, taču praksē esmu saskārusies arī ar vairākiem kaķiem, kam varēja novērot šķiršanās izraisītas trauksmes pazīmes.

foto: Shutterstock

Dzīvniekam bailes var radīt ne tikai tas, ka viņu vienu pašu atstāj mājās, bet arī citas pārmaiņas, piemēram, pēkšņa dzīvokļa pārkārtošana vai dienas režīma maiņa. Dažiem mājdzīvniekiem parādās trauksme, kad saimnieka ģimenē piedzimst mazulis vai cilvēks iepriekš dzīvojis viens un nu pie viņa pārceļas draugs vai draudzene. Trauksme var parādīties arī tad, ja saimnieks ilgu laiku bijis mājās un tad atgriežas darbā vai arī ja vienkārši sāk regulāri iet uz sporta klubu.

Kā satraukums izpaužas?

Suns var sākt nepārtraukti riet, bojāt mēbeles vai citus priekšmetus, čurāt vai kakāt vietās, kur to iepriekš nav darījis. Kaķi izpauž trauksmi, pārspīlēti daudz sevi laizot un kārtojot spalvu (līdz pat jēlumiem uz ādas). Arī suņi to var darīt. Daži dzīvnieki skrāpē mēbeles un iezīmē teritoriju, savukārt citi slēpjas, kļūs agresīvi vai noslēgti.

Kā samazināt trauksmi?

Runājot par dzīvnieku uzvedības problēmām, nav ātru risinājumu, kas garantētu rezultātu. Dzīvnieku uzvedība ir sarežģīta, un pat pieredzējušiem dzīvnieku psihologiem retos gadījumos izdodas pilnībā likvidēt problēmu.

Būdama veterinārārste, es strādāju ar katru dzīvnieku atsevišķi un izmēģinu dažādas medikamentu kombināciju un stratēģijas, kā izturēties pret suni un tikt galā ar problēmu. Tā kā fobijas un bailes potenciāli spēj nodarīt lielu kaitējumu mājdzīvnieka veselībai un labsajūtai, uzmanība būtu jākoncentrē ne vien uz to, kā ar problēmu sadzīvot, bet gan kā to novērst.

Medikamenti, kas domāti, lai samazinātu uzvedības problēmas, būtu jālieto tikai tad, kad visas citas iespējas ir izmantotas un arī pēc pilnīgas dzīvnieka fiziskā stāvokļa pārbaudes un asins analīzēm, lai pārbaudītu dzīvībai svarīgu orgānu darbību.

Dažkārt tiek lietots klomipramīna hidrohlorīds vai fluoksetīns, bet vieni paši šie medikamenti nenodrošina ilgstošu rezultātu. Lūk, daži risinājumi, kurus būtu vērts izmēģināt.

foto: Shutterstock

Uzvedības treniņš

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Risinājumi situācijā, kad mājdzīvnieks jūt trauksmi, ja to atstāj vienu mājās, būtībā ir tādi paši, kādus izmanto, kad bērns jāpieradina palikt kopā ar auklīti, jo jums jāatgriežas darbā, vai viņš ir jāatstāj bērnudārzā. Viens no veidiem, kā risināt šo problēmu, – neizrādīt, ka gatavojaties doties projām. Šo paņēmienu iesaka daudzi dzīvnieku psihologi.

Jūs, piemēram, varētu mēģināt sakārtot somu, kamēr suns to neredz, iziet no mājas brīvdienu apģērbā un pārģērbties darbā vai novērst suņa uzmanību ar graužamu mantiņu.

Pēc kāda laika varat pamēģināt izlikties, ka dosieties ārā no mājas, bet nekur neejiet. Šādu darbību mērķis ir izjaukt dzīvnieka asociācijas par to, kādas jūsu darbības liecina par došanos ārā no mājām. Tāpat centieties nepārvērst atgriešanos mājās par lielu notikumu – mēģiniet izturēties ieturēti un neizrādīt lielu sajūsmu.

Tāpat arī svarīgi attīstīt mājdzīvnieka neatkarību un samazināt viņa hiperatkarību no saimnieka. Jums nāksies ignorēt suņa mēģinājumus pievērst sev uzmanību – viņš to var darīt, piemēram, kasot zemi ar ķepu, noliecoties, grūstot jūs ar purnu un rejot. Pievērsiet uzmanību tikai tad, kad dzīvnieka uzvedība ir mierīga. Tas nenozīmē, ka jums ir jāignorē savs mājdzīvnieks, nē, tikai nav jāreaģē uz tā centieniem pievērst uzmanību.

Dažkārt nepieciešams vispār izvairīties no cieša kontakta, lai samazinātu atkarību un pārspīlētu pieķeršanos. Mēģiniet nepieradināt savu mājdzīvnieku pie tā, ka viņš jebkurā brīdī, kad vien vēlas, var iesēsties jums klēpī. Jums vajadzētu būt tam, kurš iniciē kontaktu, piemēram, kā zīmi, ka suns drīkst ielēkt klēpī, jūs varētu uzklāt uz ceļiem dvielīti. Varat arī paglāstīt suni un aicināt viņu apsēsties jums līdzās.

Uzvedības treniņš var prasīt ilgāku laiku un pacietību. Ja paši netiekat galā, izmantojot šos paņēmienus, lūdziet padomu dzīvnieku psihologam.

Fiziskās aktivitātes

Fizisko aktivitāšu palielināšana parasti padara dzīvniekus mierīgākus un samazina trauksmi. Centieties sunim nodrošināt pietiekami daudz fizisko aktivitāšu un mēģiniet ar viņu vairāk spēlēties, izmantojot stimulējošas rotaļlietas. Labi var palīdzēt arī rotaļlietas, kas ir piepildītas ar nomierinošiem augiem.

Diēta

Labs risinājums varētu būt ogļhidrātu daudzuma palielināšana uzturā, jo ogļhidrāti paaugstina serotonīna līmeni asinīs un uzlabo garastāvokli. Pamēģiniet tieši pirms iešanas ārā no mājām iedot sunim rīsus vai makaronus, savukārt pusstundu pirms šīs maltītes pabarojiet dzīvnieku ar galveno proteīniem bagātīgo maltīti. Tāpat ieteicams dot mājdzīvniekam vārītas auzu pārslas, jo tām ir nomierinoša iedarbība (izmēģiniet auzu pārslu cepumu recepti). Vēl var pamēģināt Colostrum Calming Complex, govs jaunpiena proteīna maisījumu, ko var iegādāties uztura bagātinātāja vai košļājamās barības veidā. Kā liecina produkta nosaukums, tas var nomierināt dzīvnieku.

Var palīdzēt arī silts piens, jo tas satur triptofānu, dabīgu ķīmisku vielu, kas uzlabo miegu. Suņi (un kaķi) mēdz kļūt nervozi, kad viņiem nāk miegs.

Dzīvnieka pabarošana, pirms dodaties projām, var palīdzēt jau tāpēc vien, ka novērš uzmanību no jūsu aiziešanas. Kad mājdzīvnieki ar trauksmi tiek novēroti ar slēpto kameru, redzams, ka lielākā daļa problēmu notiek stundas laikā pēc saimnieka aiziešanas. Tāpēc mājdzīvnieka stresu var novērst, piedāvājot kaut ko apēst, kādu drošu rotaļlietu vai ko košļājamu.

Ārstniecības augi

Augi lieliski palīdz nomierināt satrauktu mājdzīvnieku. Tie ir ne tikai efektīvi, bet arī neizraisīs “paģiras”, kā to dara daži nomierinoši medikamenti, turklāt no tiem neizveidojas atkarība. Jāpatur vienīgi prātā, ka ne visi dzīvnieki uz nomierinošiem augiem reaģē vienādi, tādēļ mēģiniet variēt dažādus ārstniecības augus, līdz atradīsiet to, kas vislabāk iedarbojas uz jūsu suni. Šos augus esmu visvairāk izmantojusi, lai nomierinātu mājdzīvniekus.

Baldriāns ir lielisks līdzeklis, kas palīdz samazināt spēcīgu satraukumu vai histērisku stāvokli. To var iegādāties tinktūrās un kapsulās, var nopirkt arī ar baldriānu piesūcinātas rotaļlietas suņiem.

Kumelītes un lavanda ir efektīvi nomierinoši ārstniecības augi un spēcīgi sedatīvie līdzekļi. Lai novērstu suņa vēlmi no satraukuma riet, uzpiliniet viņam aiz auss pāris pilienu lavandas eļļas. Varat arī piekarināt pie suņa guļvietas kokvilnas drānu, kas smaržo pēc lavandas.

Ziedi kā zāles

Ir atsevišķu ziedu esenču kombinācijas, piemēram, apses ziedi, pērtiķmutīte (mimulus) un Baha ziedi, kas var palīdzēt nomierināt mājdzīvnieku pirms jūsu došanās ārā no mājas. Astoņi pilieni visu minēto komponentu, izšķīdināti 30 ml destilēta ūdens, var veikt brīnumus.

Stundu, pirms ejat ārā no mājām, ierīvējiet divus vai pat četrus pilienus dzīvnieka smaganās un aiz lūpām. Arī auzu ziedu esence ir spēcīgs līdzeklis pret nervozitāti.

Skaņu terapija

Daudziem dzīvniekiem palīdz skaņu terapija. Ja, esot mājās, klausāties mūziku vai skatāties konkrētu TV raidījumu, promejot varat atstāt radio un televizoru ieslēgtu. Kopumā ieteicama klasiskā mūzika vai jebkura cita lēna ritma mūzika.

Akupresūra

Uzspiežot uz konkrētiem akupresūras punktiem, arī iespējams samazināt trauksmi. Var palīdzēt arī tā sauktie anxiety wraps vai hunder shirts – īpašas vestes suņiem, ko var nopirkt internetā. Veste rada spiedienu uz pareizajiem punktiem, un dzīvnieks nomierinās. Ir vērts pamēģināt!

Nomierinoši auzu cepumi suņiem

Auzas ir galvenā šo cepumu sastāvdaļa. Tie ir lielisks kārums nervoziem un saspringtiem suņiem, jo palīdz stiprināt nervu sistēmu.

Sastāvdaļas:
4 ēdamkarotes maigas olīveļļas
3 ēdamkarotes šķidra medus
225 g auzu
1 liels ābols, rīvēts
2 saujas maltu svaigu riekstu, piemēram, valriekstu, Indijas riekstu, pekanriekstu

Pagatavošana:
1. Uzkarsējiet cepeškrāsni apmēram līdz 190 °C. Ietaukojiet 20 x 29 cm lielu cepamo plātni.

2. Uzkarsējiet lielā pannā eļļu, tad iemaisiet medu. Pievienojiet auzas, ābolus un riekstus. Rūpīgi maisiet, līdz izveidojas viendabīga masa.

3. Izklājiet mīklu plātnē 1 cm kārtā, izlīdziniet, uzspiežot ar ēdamkaroti. Cepiet 20–25 minūtes.

4. Izņemiet plātni no cepeškrāsns un ļaujiet atdzist. Sagrieziet nelielos gabaliņos.

5. Var glabāt slēgtā traukā ledusskapī līdz piecām dienām vai saldētavā līdz vienam mēnesim.