foto: Shutterstock
Arābu "tuksneša maize" dateles - tām esot pat 360 labas īpašības!
Par arābu "tuksneša maizi" dēvētās dateles satur daudz vitamīnu un minerālvielu, kas nāk par labu steigas un darbu nomocītajiem rietumniekiem.
Garšīgi
2018. gada 11. marts, 13:19

Arābu "tuksneša maize" dateles - tām esot pat 360 labas īpašības!

"100 Labi Padomi"

Ēģiptē, arābu zemēs un Sahārā dateles ir neaizstājams pārtikas produkts, tāpēc godam nopelnījis apzīmējumu tuksneša maize, turpretī Eiropas zemēs tās drīzāk skaitās kārums un deserta auglis. Arābi uzskata, ka datelēm piemīt 360 labu īpašību, bet tās īsti protot novērtēt tikai viņu tautas.

Savukārt eiropieši zina, ka dateles ir ļoti bagātīgas ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, kas nāk par labu steigas un darbu nomocītajiem rietumniekiem. Dateles ir arī labs līdzeklis pret elpošanas ceļu un nervu kaitēm. Mūsdienās visiecienītākās ir Sīrijas, Ēģiptes, Marokas un Tunisijas dateles, bet mazās Sicīlijas un Spānijas dateles nebūt nav tik populāras un garšīgas.

Datelēs ir daudz vīnogu un augļu cukura, bet, jo lielāks cukura saturs, jo ilgāk var uzglabāt žāvētas dateles.

Ņem vērā!

* Īstenībā dateles, kas nonāk pie mums, ir pamatīgi apstrādātas. Lai aizsargātu pret kaitēkļiem un labāk izžāvētu, tās miglo, mazgā, žāvē karstā gaisā un apziež ar eļļu – tāpēc tās ir tik spīdīgas.

* Svaigas dateles ir sulīgas un nebūt ne tik saldas kā žāvētās. Svaigās var ēst gan ar mizu, gan bez tās. Lai dateles nomizotu, ar asu nazi pārgriež miziņu un novelk. Nomizoto dateli pārdala uz pusēm un izņem kauliņu.

* No svaigu dateļu sulas gatavo dateļu medu, palmu vīnu un sulas koncentrātu.

* Dateļu biezenis ir saldināšanas līdzeklis, kas kļūst aizvien populārāks; to ziež arī uz maizes un kristalizē palmu cukurā.

* Grauzdētus dateļu kauliņus samaļ, un rodas pulveris – lielisks kafijas aizstājējs. No dateļu kauliņiem iegūst arī eļļu.

* Dateļpalmu lapas izmanto grozu pīšanā, bet pavisam jaunas gatavo līdzīgi kā pie mums kāpostus.

foto: Shutterstock
Dateļu biezenis un sīrups ir dabisks saldināšanas līdzeklis, kas kļūst aizvien populārāks.

Dateļu un rozīņu deserts

Šo desertu var ēst gan siltu, gan aukstu. Silts vislabāk garšo ar putukrējumu, kam putojot pievienots brūnais cukurs un vaniļas mīkstums.

4–6 porcijas
1 stunda 40 minūtes pagatavošanai


1 bagete
75 g žāvētu dateļu
30 g rozīņu
30 g kapātu mandeļu
40 g sviesta
375 ml piena
125 ml saldā krējuma
4 olas
1 paciņa vaniļas cukura
malts kanēlis
rīvēts muskatrieksts
rīvēta apelsīna miziņa

1. Maizi sagriez pirksta biezuma šķēlītēs. Datelēm izņem kauliņus, mīkstumu sagriez mazos gabaliņos.

2. Veidni iezied ar sviestu un izklāj ar cieši sarindotām maizes šķēlītēm (izmanto pusi daudzuma).

3. Virsū uzkaisi dateles, rozīnes un mandeles un pārklāj ar atlikušajām šķēlītēm.

4. Olas sakul ar pienu un krējumu, un vaniļas cukuru. Iemaisi kanēli, muskatriekstu un apelsīna miziņas. Beigās iemaisi izkausētu sviestu.

5. Pārlej produktiem veidnē un atstāj uz 30 minūtēm.

6. Liec 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 40–50 minūtes, līdz virsa kļuvusi zeltaini brūna.