Ančevskis: „Pateicoties iRobot, vakari kļuvuši mierīgāki”
Ainārs ar dēlu Raiti un savu jauno palīgu iRobot Roomba 966. „Gluži kristījuši savu robotu neesam, saucam to vienkārši par robi. Tagad mājās esam trīs džeki,” smej Ainārs. „Tā kā jauniņais čakli strādā, mums ar Raiti ir platie vakari!”
Tīras grīdas katru dienu
2018. gada 12. marts, 12:15

Ančevskis: „Pateicoties iRobot, vakari kļuvuši mierīgāki”

Kasjauns.lv

Latvijas Nacionālā teātra aktieris, TV seriāla Ēnu spēles zvaigzne Ainārs Ančevskis (41) ar dēlu Raiti (12) nu pa mājokli var pastaigāties kaut baltās zeķēs, jo pa dienu dzīvoklī grīdu prasmīgi satīrījis robotizētais putekļsūcējs iRobot Roomba 966.

Robotizēto putekļsūcēju mājas uzkopšanai jau izmanto vairāki Aināra kolēģi Latvijas Nacionālajā teātrī, tostarp Uldis Dumpis, Līga Zeļģe, Ivars Puga un citi. „Zinu, ka Egils Melbārdis iegādājās iRobot, lai tiktu galā ar kaķa spalvām, un neesmu no viņa par to dzirdējis nevienu sliktu vārdu. Mums pašiem kaķa nav. Tā kā maz uzturamies mājās, jo praktiski visu dienu esam prom, tas būtu nežēlīgi pret dzīvnieku. Dekoratīvu elementu, kas mājās mīt viens pats, negribu ieviest,” uzskata Ainārs. 

Aktieris stāsta, ka parasto birsti izmanto tikai tik daudz, lai, ienākot no āra priekšnamā, izslaucītu ienestās smiltis. „Bet lielo, klasisko putekļsūcēju, ar ko diezgan regulāri, aptuveni vienreiz pa trim dienām, braukāju, tagad vispār vairs neizmantoju. Tas mūsu mājās ir kļuvis par bezdarbnieku,” smej Ainārs.

Labs palīgs pat izteiktam pedantam

„Ja šo ierīci novērtē pat tāds pedants kā es, tad tas ir izcils,” atzīst Ainārs Ančevskis, kurš izteiktas kārtības un tīrības cienītāja īpašības sevī atminas kopš mazotnes. „Vienmēr esmu izteikti pedantisks attiecībā uz sevi. No citiem to nepieprasu, bet telpai, kurā dzīvoju, esmu izvirzījis visai augstas prasības. Cītīgi sekoju līdzi, lai nerastos man nepieņemamas atkāpes, līdz ar to mana istaba nekad nav bijusi tāda, kāda tagad, piemēram, nereti ir mana dēla istaba. Šajā ziņā mūsu viedokļi atšķiras. Daudzi uzskata – jo pedantiskāks cilvēks, jo viņam galvā lielāks haoss. Var jau būt,” aizdomājas aktieris. 
Ainārs Ančevskis dzīvoklī saimnieko kopā ar dēlu Raiti, kurš pēc vecāku šķiršanās pauda vēlmi dzīvot kopā ar tēvu. Lai gan Ainārs cenšas būt stingrs tēvs, viņš atzīst, ka striktu sadzīves darbu sadalījumu ar pienākumiem un grafikiem nav ieviesis. „Kādreiz kaut ko palūdzu dēlam izdarīt, kādreiz viņš pats kaut ko izdara, savas iniciatīvas vadīts. Katrā ziņā es priecājos, kad viņš uzņemas nomazgāt traukus vai seko līdzi, lai viņa istabā neveidojas drēbju kaudze. Ar pusaudžiem jau nav vienkārši – vienā brīdī viņš ir gan pats sev ēst uztaisījis, gan piekārtojis savu istabu, gan virtuvē galdu novācis, bet, tiklīdz tu sapriecājies, tā – čiks. Acīmredzot zvaigžņu stāvoklis mainās,” pret atvasi ar sapratni izturas Ainārs. 

Vaicāts, vai izjūt atvieglojumu, kopš mājoklī grīdas uzkopšana uzticēta robotizētajam putekļsūcējam iRobot Roomba, Ainārs Ančevskis priecīgi saka: „Jā, ekselenti!” Zem mēbelēm nekad iepriekš neesot valdījusi tāda spodrība kā tagad.

Māja uzkopta, kamēr paši skolā un darbā 

Tagad vismaz viens pienākums – grīdas tīrīšana – nedz tēvam, nedz dēlam vairs nav jādala, jo aktiera mājoklī laminātu ik dienas no putekļiem, smiltīm un citiem mazizmēra gružiem nopucē robotizētais putekļsūcējs iRobot Roomba 966. „Mums ir jauns rituāls. No rīta promejot, pirms robota palaišanas, krēslus saliekam otrādi uz galda, kā kādreiz to darīja ēdnīcās, lai robots var maksimāli visur tikt klāt un kārtīgi satīrīt,” stāsta Ančevskis, kura mājās grīda tiek uzkopta viņa un dēla prombūtnes laikā. „Kamēr Raitis ir skolā un es darbā, robots izbraukā dzīvokli, visu brīnišķīgi satīra, un vakarā mājās atgriežamies jau uzkoptā mājā. Tas ir ļoti patīkami, jo par grīdas slaucīšanu nav vairs jādomā. Turklāt, tā kā mūsu dzīvoklis nav dikti liels, pieļauju, ka, iedarbinot vakarā, tas tomēr maisītos pa kājām, bet tagad mēs esam brīvi – varam netraucēti skatīties filmas, spēlēt spēles vai palasīt kādu grāmatu. Vakaros Raitim arī jāpilda mājas darbi, un, ja nepieciešams, es viņam paskaidroju.” 

Novērtē mākslīgā intelekta iespējas 

Ar iRobot darba kvalitāti pedantiskais aktieris ir ļoti apmierināts, bet neslēpj, ka telpu stūrus parasti vēl izslauka ar mitru lupatu – lai mierīgs prāts. „Manuprāt, simtprocentīgi kaktā tīri fiziski robotam iebraukt ir neiespējami. Vai ar kustīgajām slotiņām tas var perfekti iztīrīt stūrus? Nezinu. Tāpēc labāk pats aizdomīgās vietas izslauku,” saka aktieris. „Bet apakšā zem mēbelēm, tur – cepuri nost! Manuprāt, tur nekad iepriekš nav bijis tik tīrs kā tagad!” 
Pirmajās reizēs pirms došanās uz darbu Ainārs mēdza ieslēgt iRobot, lai palaistu to darboties. Tagad viņš lielākoties robotu rītos neaiztiek un ieslēdz to ar mobilo lietotni viedtālrunī, kad ir jau prom no mājām. „Šī lietotne ir pat ļoti okei. Tajā robots parāda aptuveno uzkopjamās grīdas laukuma apmēru, pats izrēķina šajā teritorijā nepieejamo telpu, ko aizņem, piemēram, dīvāni, galdi, krēsli. Lietotnē tas parāda, cik ilgā laikā telpu ir iztīrījis, parāda karti, pa kādu trajektoriju pārvietojies, to tīrīdams. Ja ir kāda kļūda, arī tā tiek norādīta,” stāsta Ančevskis, kura mājoklī robotam uzticēts uzkopt koridoru, dzīvojamo istabu, virtuvi un dēla Raita istabu. Kopējā uzkopjamā platība ir nedaudz virs 30 kvadrātmetriem. „Vannas istabā tas netiek, jo tur ir paaugstinājums. Arī drēbju istabā iekšā nelaižam. Pārējās telpas tīrot, robotam nekādas elektriskās barjeras uzstādīt nav nepieciešams,” saka Ančevskis. 

„Novērtēju, ka ērta ir arī robota apkopšana. Izņemt un iztīrīt miskastes tvertni, noslaucīt ritenīšus un izņemt no slotiņām kādu ieķērušos putekli ir ātri un vienkārši, un tas nav jādara pēc katras lietošanas reizes,” paskaidro Ainārs Ančevskis.

iRobot Roomba 966 

iRobot Roomba 966 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī, izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts. iRobot Roomba 966 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni. 

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar