foto: Shutterstock
Cel galdā grūbas! 4 gardas zupu un salātu receptes
Pērļu grūbas, ko lielākoties ražo tieši no miežiem, ir labs risinājums tiem, kas grib izvairīties no kviešu produktiem, bet ne vispār iztikt bez graudaugiem.
Garšīgi
2018. gada 8. marts, 08:25

Cel galdā grūbas! 4 gardas zupu un salātu receptes

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Senos laikos ļaudis turēja miežus krietni vien augstākā vērtē nekā kviešus. Tie noderēja gan iztikai, gan dziedniecībai. Pat līdz 19. gadsimta sākumam miežu novārījumu kā zāles izrakstīja slimiem un novārgušiem cilvēkiem. Vēstures gaitā miežus pamazām aizēnoja kvieši – galvenokārt tāpēc, ka to milti bija piemēroti cepšanai, par veselību vairs nedomāja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tagad aizvien vairāk ļaužu atsakās no kviešu produktiem to nepanesības dēļ. Tiesa, arī miežos ir glutēns, tomēr ievērojami mazākā devā. Un vēl – mūsdienu kviešu šķirnes ļoti atšķiras no kādreizējiem, bet 6000 gadu vecu miežu graudu ģenētiskās analīzes apliecinājušas, ka miežiem tikpat kā nav izmainīts ģenētiskais kods.

Pērļu grūbas, ko lielākoties ražo tieši no miežiem, ir labs risinājums tiem, kas grib izvairīties no kviešu produktiem, bet ne vispār iztikt bez graudaugiem. Turklāt tās vienlīdz labi iederas gan veģetāros, gan gaļas un zivju ēdienos, ar tām kā ar vietējo produktu var aizstāt rīsus zupās, sautējumos un piedevās.

Savukārt saldajos ēdienos pērļu grūbas itin labi var pamēģināt mannas vietā.

Kāpēc pērļu grūbas? Graudi tiek nomizoti, noslīpēti un nopulēti, līdz tie iegūst apaļīgu, pērlei līdzīgu izskatu. Tā kā grauda virskārtiņa tiek atdalīta, pērļu grūbu vērtība nav visai liela, toties tās kļūst vieglāk sagremojamas.

Piedāvājam 4 receptes, kā gardi pagatavot grūbas:

Nākamā lapa: Sātīgā pērļu grūbu zupa ar ribiņām