Kādas durvis izvēlēties iebūvētajam skapim?
Visas sevi cienošas izgatavotājfirmas piedāvā arī skapju montāžu, kas iekļauta cenā.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 4. aprīlis, 17:28

Kādas durvis izvēlēties iebūvētajam skapim?

Jauns.lv

Slēgtu garderobes telpu parasti nodala ar virināmām (vienviru vai divviru) vai bīdāmām durvīm. Starpsienas jeb bīdāmo durvju sistēmu izmanto, ja drēbju novietni ierīko citas funkcijas telpā, piemēram, guļamistabā, hallē vai gaitenī. Kā iebūvētajam skapim izvēlēties durvis, žurnālā "100 Labi Padomi" skaidro interjera žurnāliste Anita Pīra.

Firmas, kas specializējas garderobes skapju aprīkojuma ražošanā, piedāvā plašu bīdāmu, virināmu un saliekamu durvju vai starpsienu modeļu spektru.

* Vienkārša (un lētāka) bīdāmo durvju sistēma sastāv no durvju paneļa, vadotnēm, ritenīšiem un profiliem. Sarežģītākas (arī dārgākas) aprīkotas ar sānu slotiņām, fiksatoriem, stoperiem (fiksē durvis vajadzīgajā vietā) un horizontālā dalījuma līstēm.

* Bīdāmās durvis var būt ar vai bez roktura (rokturi veido durvju profils), vajadzības gadījumā durvju sistēmā var iemontēt slēdzeni.

* Bīdāmo durvju paneļus jeb plātnes nostiprina tērauda vai alumīnija profilos. Tērauda profils ir vienpusējs un piemērots iebūvējamo skapju durvīm. Alumīnija profili ir divpusēji (satverami no abām pusēm), nedaudz dārgāki, tos izmanto telpu sadalošām konstrukcijām (starpsienām). Pieejami vairāku veidu un dizainu profili ar dažādu virsmas pārklājumu – krāsoti un ar koka imitāciju.

* Bīdāmām durvīm ir divi stiprināšanas veidi. Slīdošās durvis iestiprinātas augšējās un apakšējās sliedēs, viss durvju svars gulstas uz grīdas (sliedes regulāri jātīra ar putekļsūcēju). Iekaramās durvis bīdās tikai pa vienu – griestos stiprināmu sliedi. Iekārtās durvis ir diezgan smagas, tādēļ griestu konstrukcijai jābūt pietiekami izturīgai. Durvju kustību nodrošina apakšējie un augšējie gultņu ritenīši. Liela gabarīta (līdz 3,20 m augstām un 2,0 m platām) durvīm izmanto speciālus gultņu ritenīšus, kas spēj noturēt līdz 200 kg svaru. Durvis ar labas kvalitātes gultņu ritenīšiem bīdīsies viegli un bez skaņas, durvis ar lētiem ritenīšiem slīdēs ar piepūli, smagi. Durvju vadotne periodiski jāiesmērē, lai ritenīši nesāk čīkstēt.

* Durvju pildījumu izvēlas atkarībā no telpas dizaina – tam izmanto matētu, aptumšotu, ornamentētu vai caurspīdīgu stiklu, kuru var noklāt ar krāsainām plēvēm, spoguļstiklu, sudraba un bronzas spoguļus, plastikātu, laminētas kokskaidu plāksnes, perforētas, žalūzijveida, pītas ratāna, dabīgā finierējuma MDF plāksnes, plastikātu, plāksnes ar dabisko šķiedru (bambusa, sizala, niedru, zāles) vai telpā esošo tapešu pārklājumu. Durvju materiālus var savstarpēji kombinēt jebkurā veidā – stikls ar laminātu, dažāda veida stikli un tamlīdzīgi. Durvis var būt viendabīgas, rūtotas vai sadalītas ar horizontālām starplikām.

* Bīdāmo durvju garums nav ierobežots – tās var būt gan viena moduļa platumā (60 līdz 120 cm), gan desmit metrus garas. Rekomendējamais bīdāmo durvju augstums – 2,85 m, platums – līdz 1,20 m, taču var būt arī līdz 3,20 m augstas un 2 m platas durvju slejas. Minimālais augstums un platums nav ierobežojams.

* Bīdāmo durvju skaits atkarīgs no slejas un sienas platuma – tās var būt kā viena, tā četras un pat vairāk. Ja skapis atrodas nišā bez sānu plātnēm, montējot durvis piedzen sienas slīpumā (ja leņķis nav ideāls), lai nerastos šķirba. Šajā gadījumā noteikti nepieciešama putekļu slotiņa (arī amortizē durvis) un fiksators (pievelk durvis pie sienas). Ja slīpas gan sienas, gan grīda, durvis regulē ar ritentiņiem un fiksatoriem – stoperiem.

Ņem vērā, ja plāno iebūvēto skapi!

* Skapja izgatavotāju pārstāvis parasti veic uzmērījumus uz vietas (pat tad, ja skapi vai garderobi projektējis interjerists) un tad, kad veikti apdares darbi – pretējā gadījumā ražotājs nevar garantēt precizitāti, jo gadās, ka durvis vai plaukti izrādās par mazu vai lielu.

* Skapji tiek izgatavoti divu līdz trīs nedēļu laikā.

* Visas sevi cienošas izgatavotājfirmas piedāvā arī skapju montāžu, kas iekļauta cenā.

* Aptuvenā cena tiek aprēķināta atkarībā no izmantojamā materiāla – bīdāmo durvju sistēmas un pildījuma, plauktu un grozu daudzuma un dizaina. Ja skapja pildījums veidots no standartveida moduļiem, cena būs lētāka nekā izgatavotam individuāli. Precīzā cena tiek izrēķināta pēc projekta saskaņošanas.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock