foto: Shutterstock
Kā audzēt veselīgos dīgstus uz palodzes
Ātri sadīgs un būs apēdami redīsu, rukolas, sarkano biešu, saulespuķu, kressalātu sēklas.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 20. februāris, 08:32

Kā audzēt veselīgos dīgstus uz palodzes

Arta Ciša

"100 Labi Padomi"

Dīgstos ir daudz vitamīnu un hlorofils, tāpēc tos var droši lietot, lai stiprinātu imunitāti un dažādotu ēdiena garšu. Dīgsts ir auga daļa ar sēklu, kātiņu un pirmajām lapiņām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ko sēsim?

▪ Ātri sadīgs un būs apēdami redīsu, rukolas, sarkano biešu, saulespuķu, kressalātu sēklas. Ilgāk dīgs un slinkāk augs pētersīļi, sinepes, dilles, baziliks un kinza.

▪ Var diedzēt arī zirņus, mazās pupiņas un lēcas.

▪ Var nopirkt arī jau gatavus dīgstu sēklu maisījumus – tajos pamatā ir sēklas, kas sadīgst vienā laikā, bet ir ar dažādu krāsu lapiņām un garšu niansēm.

Kā sēsim?

1. variants. Sēklas izmērcē apmēram 12 stundas. Uz šķīvja izklāj biezu audumu, piemēram, linu, marli vairākās kārtās vai ko citu, kas nav pūkains. Vienmērīgi un sabiezināti citu pie citas izber sēklas, viegli piespied un salaisti. Pārklāj ar plānu baltu drānu un katru dienu aplaisti.

2. variants. Seklā traukā ieklāj sinteponu vai vairākās kārtās saliktu marli, salaisti. Sabiezināti uzber sēklas un pārklāj ar pārtikas plēvi, ko katru dienu apgriez otrādi, lai kondensāta lāses nebojā sējumu. Turpmāk laisti regulāri, neļaujot sēklām iekalst. Nemēslo. Ja saknes ieķērušās materiālā, gatavos dīgstus nogriez.

3. variants. Seklā traukā ieber un vieglītēm piespied plānu kūdras vai stādiem paredzētā substrāta kārtu. Uzber sēklas, pārbārsti pāri nedaudz zemes un vieglītēm piespied. Salaisti. Pārklāj ar pārtikas plēvi. Sējumu regulāri laisti un pārtikas plēvi grozi, lai nekrājas kondensāts. Šādi audzētos dīgstus nogriez līdz ar zemi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās