Dārza darbi pavasarī. Kā pareizi izgriezt augļu kokus un krūmus
Pirms izgriezt punduraugļu koku, vēlams konsultēties ar speciālistu, bet, puspundurus un vecos lielos kokus izgriežot, jātiek vaļā no stāvajiem, krusteniski saaugušajiem un slimajiem zariem.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 6. aprīlis, 17:06

Dārza darbi pavasarī. Kā pareizi izgriezt augļu kokus un krūmus

Jauns.lv

Veciem ogulājiem izgriež sausos zarus, tad aplūko, vai spēcīgo zaru nav par daudz un vai salapojis krūms nenoēnos pats sevi un ražu. Izgriež tā, lai veidojas skrajš un regulāri veidots krūms. Aplūko krūmu no augšas (vai nav par biezu) un no sāniem (vai ir simetrisks un nav noliekušos un krustenisko zaru – tos izgriež).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

* Jaunos ogulājus izgriež saudzīgāk pēc tāda paša principa. Nevajadzīgos zarus var nogriezt līdz ar zemi. Var atstāt arī aptuveni 10 cm augstus celmiņus, taču jārēķinās, ka ar gadiem celmiņi kaitēs kopskatam un šā vai tā tos vajadzēs izlauzt. Nolīkušu zaru var nogriezt tikai daļēji, lai atauga tiecas uz augšu un zars tomēr ražo.

* Pirms izgriezt punduraugļu koku, vēlams konsultēties ar speciālistu, bet, puspundurus un vecos lielos kokus izgriežot, jātiek vaļā no stāvajiem, krusteniski saaugušajiem, slimajiem zariem, pārāk nolīkušajiem un sīku blīvu (gaismu necaurlaidīgu) zarojumu veidojošajiem zariem. Ja jākāpj augstāk, nekā ļauj dārza kāpnes, labāk uzticēt šo darbu arboristam (labiekoki.lv; kokuserviss.lv; arborists.lv un citi).

* Koku vainagu pēc izgriešanas aplūko no sāniem – ja nepieciešams nolīdzina vainaga formu.

* Kokaugu rētas vietas apziež ar Lerāna ziedi, potvasku vai aizkrāso ar krāsu.

* Dekoratīvos krūmus sēdina, apgriežot ataugušās, nevienādās galotnes. Pārāk blīvi saaugušos – retina (piemēram, bieziem hortenziju krūmiem var nākties izņemt pat trešdaļu zariņu).

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock