foto: Publicitātes foto
Lēti un gardi: ko likt galdā, ja ziemā rīko ballīti bērniem
Pica bērnu ballītēs vienmēr ir pieprasītas. Vislabāk - ja tās var gatavot visi kopā.
Garšīgi
2018. gada 15. februāris, 12:56

Lēti un gardi: ko likt galdā, ja ziemā rīko ballīti bērniem

Jauns.lv

Bērni ballītes gaida ar lielu prieku un saviļņojumu, taču vecākiem ballīšu plānošana un ēdienkartes sastādīšana var būt liels izaicinājums, it īpaši ziemā. Šis ir periods, kad sezonālo augļu, ogu un dārzeņu klāsts ir salīdzinoši ierobežots. Lai arī tumšajā sezonā svētku galds būtu bērna acīm kārdinošs un vienlaikus izmaksu ziņā ekonomisks, iedvesmojies no pavāra Normunda Baranovska ieteikumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dzērieni – veselīgi, garšīgi un lēti

“Iesaku bērniem piedāvāt mājās gatavotus dzērienus un limonādes – tā būs ne tikai lētāk, bet arī veselīgāk,” atzīst pavārs Normunds Baranovskis.

Šeit dažas idejas:
•    Krūkā ielej svaigu dzeramo ūdeni un pievieno saldētas ogas vai krāsainus ledus gabaliņus. Tos pagatavo, iepriekš sasaldējot sīrupu, mājās gatavotu kompotu vai citu krāsainu dzērienu.

•    Uzvāri stipru tēju un atšķaidi ar aukstu, gāzētu ūdeni – sanāks ledus tēja! Dzērienam var pievienot citrona vai apelsīna šķēli un kādu saldinātāju, piemēram, medu vai kļavu sīrupu. “Lai pagatavotu šādu limonādi, der faktiski jebkura tēja. Bērniem īpaši garšos piparmētru un kumelīšu tēja,” iesaka Rimi Bērniem garšas eksperts Normunds Baranovskis.

•    Ja saldētavā vēl atrodamas vasaras ogas, uzvāri morsu! Lielisks augļu dzēriens sanāks arī, ja to vārīsi no bumbieru vai ābolu serdēm, kas palikušas pāri, piemēram, no pīrāgu cepšanas. Serdes ūdenī viegli novāra, pievieno citrona vai apelsīna miziņu; ja vēlas, var pievienot arī kādu saldinātāju.

Recepte: Dzērveņu morss
•    Dzērvenes 400 g
•    Cukurs 200 g
•    Dzeramais ūdens 3 l
Dzērvenes ar cukuru un ūdeni liek lielā katlā un silda, līdz gandrīz sāk vārīties. Samazina temperatūru uz minimumu un ļauj morsam tvaicēties, karsēties vismaz 20 minūtes. Nevāri uz lielas uguns, tad morss kļūs duļķains! Izkāš caur marli vai filtra papīru un pilda pudelēs.

Sezonālās saknes pasniedz bērnu acīm “garšīgā” veidā

“Kartupeļi garšo gandrīz visiem bērniem, tāpēc tos ir vērts iekļaut ballītes ēdienkartē. Tos var gatavot cepeškrāsnī, pievienojot nedaudz eļļas un vienkāršas garšvielas,” iesaka pavārs.

•    Dārzeņus, ko gatavo cepeškrāsnī, sagriez strēmelēs, kādās parasti ir fritētie kartupeļi, – bērniem patiks! Kopā ar kartupeļiem vari cept arī burkānus, pastinaku u.c. sezonālos dārzeņus. Šādi gatavoti dārzeņi labi garšo kā silti, tā auksti.

•    Ziedkāpostus, burkānus un kāpostus pasniedz svaigus.

•    Dārzeņus vari piedāvāt kopā ar dažādām mājās gatavotām mērcēm, piemēram, krējumu sajauc ar dillēm, lociņiem un ķiploku vai vārītas pupiņas samal kopā ar eļļu un ķiploku.

Veselības stiprināšanai – ķiploku grauzdiņi!

“Daudziem bērniem garšo ķiploku grauzdiņi, un tie lieliski iederas arī ballītēs. Grauzdiņi ir veselīgi un pieskaitāmi pie pirkstiņuzkodām, jo ērti paņemami rokās,” teic pavārs.

Padoms – ķiploku grauzdiņi būs veselīgāki, ja tos cepsi, neizmantojot eļļu. Rupjmaizes vai pilngraudu maizes trīsstūrīšus cep cepeškrāsnī vai vēl labāk – tosterī. Tad maizītes viegli ierīvē ar svaigu ķiploku.

Vienmēr pieprasītā pica!

“Picas gatavošana var izvērsties kā aktivitāte, ko visi bērni dara kopā. Atliek tikai sagatavot sastāvdaļas, lai katrs viesis var pagatavot tādu picu, kas pašam garšos vislabāk,” stāsta Normunds Baranovskis un iesaka picas gatavošanai izmantot neitrālu rauga mīklu. Sastāvdaļas atrodamas teju ikvienā mājā – pamatu veido milti, piens, raugs un eļļa (recepti skati zemāk).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Picas pildījumam sagatavo sastāvdaļas, piemēram, tomātu pastu (mērci), divu veidu sieru (piemēram, mocarellas un Krievijas), vārītu putna gaļu, vārītas olas, marinējumus, svaigus zaļumus (piemēram, spinātu lapiņas, baziliku un lociņus). Aicini, lai bērni veido savu individuālo picu! Picu cep 200 grādu temperatūrā. Cepot picu, plāti novieto krāsns apakšā.

Recepte picas mīklai:
•    Svaigais raugs 10 g
•    Silts ūdens 350 g
•    Milti (kviešu) 500 g + papildus mīcīšanai
•    Sāls 1 ēdamk.
•    Olīveļļa 1 ēdamk.

Sajauc visas sastāvdaļas un mīca, līdz mīkla nelīp pie rokām. Atstāj 30 minūtes raudzēties bļodā zem pārtikas plēves.
Mīklu izmīci vēl vienu reizi un veido picu vai smalkmaizītes. Maizītēm liec 1 ēdamk. cukura un 1/2 tējk. sāls. Eļļu var mainīt pret kausētu sviestu.

foto: Publicitātes foto
Šobrīd modē ir cept smalkmaizītes ar dažāda veida pildījumu un glazēt ar glazūru. Piemēram, kanēļmaizītes.

Saldās maizītes ar glazūru

“Ja gatavojat rauga mīklu, to var izmantot gan picai, gan saldajām maizītēm. Saldo maizīšu mīklai var pievienot divas ēdamkarotes cukura. Šobrīd modē ir cept smalkmaizītes ar dažāda veida pildījumu un glazēt ar glazūru. To visu izdarīt ir ļoti vienkārši!” izmēģināt aicina Baranovskis.

Klasisku rauga mīklu izrullē lielā “paklājā”, pārziež ar kausētu sviestu un klāj virsū pildījumu pēc izvēles, piemēram, kanēli un cukuru, rozīnes, riekstus, rabarberus, kas saglabāti saldētavā no vasaras, ievārījumu u.c. Tad mīklu satin rullī, griež gabalos un lielā pannā kārto tā, lai maizītes uzbriestot nedaudz saskaras. Izveidosies tāda kā vienota kūka, no kuras katrs savu gabaliņu varēs ļoti ērti nolauzt! Šo “kūku” glazē ar glazūru pēc izvēles. Vienkārši pagatavojama ir baltā glazūra.

Baltās glazūras recepte:
•    Pūdercukurs 3 ēdamk.
•    Kausēts sviests 50 g
•    Krēmsiers 100 g
•    Svaiga citrona sula 1 ēdamk.
Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un smērē pāri kūkām un smalkmaizītēm. Garšos teju visiem!