foto: Shutterstock
Kā padarīt veļu mīkstu ar dabīgiem līdzekļiem - bez sintētiskajiem mīkstinātājiem
Noderīgi ikdienā
2018. gada 11. februāris, 16:29

Kā padarīt veļu mīkstu ar dabīgiem līdzekļiem - bez sintētiskajiem mīkstinātājiem

"100 Labi Padomi"

Pierasts, ka veļas mīkstinātājus reklāmās asociē ar svaigumu un tīrību, un tiek radīts iespaids, ka bez ķīmiskajiem mīkstinātājiem veļa nav pilnīgi tīra, jo tā nesmaržo pēc āboliem, jasmīniem, ceriņiem un lavandām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Diemžēl patiesībā šīs smaržas un iespaidu, ka, piemēram, frotē dvieļi nav stīvi un asi, rada ķīmiskās vielas, kas daudziem cilvēkiem laika gaitā var izraisīt nopietnas alerģiskas kaites, kā arī lielā mērā piesārņo vidi. 

Taču tas vēl nav viss – izrādās, ja mazgāšanas laikā ūdenim regulāri pievieno veļas mīkstinātāju, kokvilnas un lina dvieļi zaudē spēju uzsūkt mitrumu, speciālie sporta tērpi aizvien sliktāk žūst, un tajos saglabājas sviedru smaka, savukārt no baltām un gaišām drēbēm vairs nevar kārtīgi izmazgāt sviedru plankumus.

Kā padarīt veļu mīkstu ar dabīgiem līdzekļiem

1. Ja gribas mīkstu veļu bez īpašas smaržas, mīkstināšanas nolūkā var pievienot etiķi – gan bļodā, kur veļu mazgā ar rokām, gan veļas mašīnas attiecīgajā nodalījumā (30–50 ml). Skalošanas laikā etiķa smaka izzudīs, bet veļa kļūs mīksta un glāsmaina. Turklāt etiķis pasargā veļas mašīnu no kaļķa nogulsnēšanās.

2. Vēl viens mīkstināšanas līdzeklis – soda. 2 tējk. sodas izšķīdina 100 ml ūdens un ielej veļas mašīnā skalojamā līdzekļa tvertnītē. Soda arī pastiprinās mazgāšanas līdzekļa iedarbību. 

3. Lai veļa patīkami smaržotu, skalošanas līdzeklim var pievienot pāris pilienus ēteriskās eļļas. Vai – ielikt mazā maisiņā apelsīna vai citrona miziņas un iemest veļas mašīnā.