Likums un taisnība
2016. gada 11. aprīlis, 06:07

Jāni nepieņem darbā lielveikala apģērbu nodaļā – vīriešiem vieta esot tikai gastronomā

Jauns.lv

Ar pagalam nepatīkamu situāciju saskāries gados jauns rīdzinieks vārdā Jānis. Viņš meklēja darbu un atsaucās kāda Latvijā zināma lielveikala sludinājumam, kurā meklēja darbiniekus apģērbu nodaļā.

„Esmu students un, gribot piepelnīties, pieteicos darbā lielveikalā uz izsludināto izpārdošanas laiku, kad uzņēmums meklē papildu darbaspēku. Vēlējos strādāt apģērbu nodaļā, bet darba intervijas laikā man pateica, ka vīriešus pieņem tikai pārtikas nodaļā, visās pārējās – sievietes,” žurnālam „Likums un Taisnība” raksta Jānis. Viņš ir sašutis par šādu attieksmi, turklāt brīdī, kad darba devēji to vien dara, kā sūkstās, ka trūkst strādātgribētāju.

„Vai uzņēmums tā drīkst rīkoties, vai šo gadījumu nevarētu uzskatīt par diskrimināciju?” Faktiski cilvēkam norādīts, kādu darbu viņš drīkst strādāt, bet kādu ne. Veikals pieņemtos darbiniekus dala pa dzimumiem.

Valsts darba inspekcijas sadarbības un attīstības nodaļas vecākā eksperte ārējo sakaru jautājumos Dace Aleksāne izskaidroja, ka Darba likuma 32. panta 1. daļa nosaka, ka darba sludinājums nedrīkst attiekties tikai uz vīriešiem vai tikai uz sievietēm, izņemot gadījumu, kad piederība pie noteikta dzimuma ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums. Līdz ar to, visticamāk, šajā gadījumā nevajadzētu būt dzimuma ierobežojumam.

Jaunietis ir tiesīgs vērsties Valsts darba inspekcijā, pēc iespējas precīzāk norādot lietas faktiskos apstākļus. Likumā arī paredzētas tiesības pretendentam celt prasību tiesā.

Darba likuma 34. panta 1. daļa nosaka: ja, dibinot darba tiesiskās attiecības, darba devējs pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu, pretendentam ir tiesības celt prasību tiesā triju mēnešu laikā no dienas, kad saņemts darba devēja atteikums nodibināt ar viņu darba tiesiskās attiecības.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock