foto: Shutterstock
Kāpēc nedrīkst lietot tualeti, lidmašīnai paceļoties un nolaižoties?
Lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās tiek uzskatīti par bīstamākajiem brīžiem visā ceļojuma laikā. Ja pilotam vajadzētu veikt avārijas nolaišanos, visticamāk, neviens nevēlētos palikt, iestrēdzis tualetē.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 23. janvāris, 08:05

Kāpēc nedrīkst lietot tualeti, lidmašīnai paceļoties un nolaižoties?

Kasjauns.lv

Pagājušajā gadā ASV no aviokompānijas "Delta Air Lines" borta tika izsēdināts pasažieris, kurš pirms tieši pirms lidmašīnas pacelšanās mēģināja lietot tualeti - kaut arī lidmašīna tobrīd vēl pat nekustējās. Tobrīd lidsabiedrība saņēma daudz kritikas, taču, visticamāk, ne visiem īsti ir zināms, kāpēc šāds likums ir jāievēro, raksta "Travel and Leisure".

Bieži vien pirms lidmašīnas pacelšanās tualeti nedrīkst izmantot vien tādēļ, lai pasažieru iekāpšana un vietu ieņemšana notiktu ātrāk, un lidmašīna varētu noteiktajā laikā pacelties gaisā. Tiesa, paši apkalpes locekļi vismaz Eiropā parasti var nolemt, vai atļaut pasažierim nokārtot dabiskās vajadzības, vai tomēr likt viņam pagaidīt. 

Kad lidaparāts jau sācis kustēties, stājas spēkā citi iemesli šim aizliegumam. Likums neizmantot tualeti lidmašīnas nolaišanās un pacelšanas laikā ir spēkā aviolīnijās visā pasaulē. Un tāpat kā lielākā daļa standartprocedūru gaisa satiksmē, tas ir saistīts ar drošību.

Lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās tiek uzskatīti par bīstamākajiem brīžiem visā ceļojuma laikā. Tāpēc visiem pasažieriem tad ir jāpaliek savās vietās, jāpiesprādzē drošības jostas un nedrīkst tikt bloķētas avārijas izejas.

Ja notiktu tā, ka pilotam vajadzētu veikt avārijas nolaišanos, visticamāk, neviens nevēlētos palikt, iestrēdzis tualetē. Tur nav nekādu drošības līdzekļu (piemēram, drošības jostas), kas pasažieri noturētu vietā.

Turklāt šajā telpā potenciāli var vieglāk savainoties - tualetē ir daudz asu un cietu stūru. Ja rastos avārijas situācija, ir ļoti liela bīstamība, ka pasažieris tā arī paliktu, iesprostots tualetē, un nevarētu no tās izkļūt.

Tēmas