foto: Shutterstock
Malumednieki no Lietuvas robežsardzes šāvuši lūšus
Lūsis ir daudz skaistāks dzīvs, nevis miris.
Viena Vide Visiem
2018. gada 13. janvāris, 08:01

Malumednieki no Lietuvas robežsardzes šāvuši lūšus

Kas Jauns Avīze

Lietuvā aizturēti divi robežsargi par nelikumīgu lūšu medīšanu Lazdiju rajonā.

Šie zvēri kaimiņvalstī ir iekļauti aizsargājamo dzīvnieku sarakstā, un malumedniekiem draud cietumsods līdz četriem gadiem. Kratīšanā atrasti nomedītie lūši, medību ieroči un medību aprīkojums.

Kauņas reģiona Vides aizsardzības departamenta Dzīvās dabas aizsardzības inspekcijas priekšnieks Toms Barkausks stāsta, ka, domājams, nošauta lūšu māte ar lūsēnu, bet galīgo atzinumu varēs sniegt pēc ekspertīzes.

Viņš uzsver, ka lūšu dabā palicis ļoti maz un to populāciju Lietuvā mēģina atjaunot, audzējot plēsīgos kaķus nebrīvē, pamazām pieradinot pie dzīves brīvā dabā un vēlāk izlaižot mežos.

“Jau tas vien, ka lūši ierakstīti Lietuvas Sarkanajā grāmatā, izsaka pietiekami daudz. Tie ir aizsargājami dzīvnieki, kas pagājušajā gadsimtā bija gandrīz izzuduši, viena no visvairāk cietušajām zīdītāju sugām Lietuvā,” norāda Barkausks.
Lietuvā izaudzētos lūšus dabā palaiž ar kaklasiksnām, kurām piestiprināts raidītājs, lai varētu izsekot viņu gaitām. Ņemot vērā, ka nomedītie zvēri atrasti Lazdiju rajonā, iespējams, tie ieklīduši no Polijas.

Latvijā lūšus ir atļauts medīt, jaunā medību sezona sākās 30. novembrī, taču ir noteikts limits – drīkst nošaut ne vairāk par 150 lūšiem, tikpat, cik iepriekšējā sezonā. Turklāt katrai virsmežniecībai ir noteikta kvota, piemēram, pieci lūši Ziemeļkurzemē, un ir meži, kur nedrīkst nomedīt nevienu.  
Lūšu skaits mūsu valstī ir novērtēts kā stabils, kopš 2003. gada tas pat ir krietni pieaudzis. Saskaņā ar lūšu aizsardzības plānu Latvijā jāsaglabā ne mazāk kā 600–650 šo dzīvnieku.

Tēmas