foto: Shutterstock
Visgrūtāk pārstrādāt ir "Pringles" čipsu bundžas
Viena Vide Visiem
2018. gada 15. janvāris, 06:28

Visgrūtāk pārstrādāt ir "Pringles" čipsu bundžas

Kas Jauns Avīze

Lielbritānijas atkritumu pārstrādes asociācijas eksperti nosaukuši iepakojumus, kurus ir visgrūtāk pārstrādāt.

Melnā saraksta priekšgalā ir čipsu "Pringles" bundžas un sporta dzēriena "Lucozade Sport" pudeles. Jo vairāk dažādu materiālu izmantots iepakojuma ražošanā, jo grūtāk tos atdalīt citu no cita, lai pārstrādātu.

"Pringles" čipsu cilindrisko kārbu veido metāla pamatne, plastmasas vāks, metāliska aizsargplēve un ar foliju gofrēts kartona cilindrs. “Ļaundaris numur viens pārstrādes ziņā. Tas viss ir murgs, neiespējami atdalīt dažādas daļas,” intervijā BBC saka asociācijas vadītājs Saimons Ellins. "Lucozade Sport" pudeles, pēc Ellina vārdiem, nepazīst dators, tāpēc tās jāatšķiro ar rokām.

Kompānijā "Pringles" atrunājas, ka te rūpējas par apkārtējo vidi, iepakojums radīts, lai iespējami ilgāk saglabātu čipsus svaigus un tādējādi samazinātu pārtikas atkritumu apjomu.

Vēl viens pārstrādātāju bieds ir tīrīšanas līdzekļi ar dozatoru. “Ražotāji bieži saka, ka šie produkti ir derīgi pārstrādei, taču tas attiecas tikai uz pašu pudeli. Dozators satur divus vai trīs polimērus un metāla atsperi,” skaidro Ellins. To visu ir gandrīz neiespējami pārstrādāt.

Nākamās rindā ir plastmasas paplātītes, kurās veikali iepako gaļu. Tirgotāji uzskata, ka gaļa skaistāk izskatās uz melnas paplātes, taču šīs krāsas dēļ to nevarot pārstrādāt. Turklāt, ja uz paplātes paliek kartona gabals ar asins paliekām, to atliek izmest.

Un pavisam skumji Ellina kungam ir izteikties par vēl vienu taras veidu – viskija pudelēm: “Man ir smagi to paust, jo man patīk viskijs, bet tas rada mums daudz problēmu. Metālisks pamats un korķis, stikla pudele...” To visu esot grūti pārstrādāt.

Tēmas