foto: Pexels.com
Tik vienkārši un tik gardi. 4 kēksa receptes
Daudzviet Eiropā, Skandināvijā un arī pie mums kēksi vai kūkas ar cauro vidu daudziem saistās ar bērnības atmiņām.
Garšīgi
2018. gada 11. janvāris, 17:30

Tik vienkārši un tik gardi. 4 kēksa receptes

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Māca žurnāla "100 Labi Padomi" recepšu autore Iveta Galēja.  

Kēksi, cepti veidnē ar cauru vidu, nav modernās pasaules izgudrojums; šādas veidnes, kā liecina arheoloģiskie izrakumi Vīnes tuvumā, tikušas izmantotas jau romiešu laikos.

Savukārt vecākās receptes, domātas šādām apaļām veidnēm, saglabājušās no 17. gadsimta. Pašas veidnes tolaik gatavotas gan no koka, gan māla, gan vara, līdz 19. gadsimtā to vietā aizvien biežāk stājušās fabrikās ražotas metāla veidnes. Skurstenim līdzīgais caurums veidnes vidū paredzēts tāpēc, lai kēkss vienmērīgāk izceptos.

Gandrīz divsimt gadus šāda veida kēksi kalpojuši par statusa simbolu ne tikai Vācijā, Šveicē un Austrijā, bet arī lielā daļā Francijas, Holandes, Slovēnijas un ne tikai tur vien. Arī Skandināvijas zemēs un pie mums kēksi vai kūkas ar cauro vidu daudziem saistās ar bērnības atmiņām.

Piedāvājam 4 receptes, kā izcept kēksu:

Nākamā lapa: Kafijas un īrisu kēkss