foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva
Silikona veidnes: kādi plusi tām ir
Virtuvē silikona formām ir plašs pielietojums: saldiem un pikantiem ēdieniem, kūkām, kēksiem, cepumiem un sacepumiem, saldējumiem.
Garšīgi
2018. gada 8. janvāris, 10:02

Silikona veidnes: kādi plusi tām ir

"100 Labi Padomi"

Līdz šim veiktie pētījumi un eksperimenti liecina, ka silikona veidnēm salīdzinājumā ar parastajām ir vairākas priekšrocības.

* tās pirms izmantošanas jāieziež ar taukvielām tikai vienu reizi – pašā pirmajā reizē. Vēlāk tas nepieciešams tikai tad, ja tiek cepta mīkla, kurā taukvielu ir pavisam maz;

* silikona veidnes taupa vietu, tās var iestūķēt pašā skapja stūrī, taču pēc tam veidnes atkal atgūs iepriekšējo formu;

* tās ir ļoti izturīgas gan pret karstumu, gan aukstumu.

Virtuvē tām ir plašs pielietojums: saldiem un pikantiem ēdieniem, kūkām, kēksiem, cepumiem un sacepumiem, saldējumiem utt. Veidnes ir dažādos lielumos un krāsās.

Psihologi konstatējuši, ka tieši šīs košās krāsas uzlabo garastāvokli un rada lielāku vēlmi rosīties virtuvē. Kvalitatīvas silikona veidnes neapdraud veselību, jo pat visaugstākajā temperatūrā neizdala kaitīgas vielas. Turklāt tās nepievelkas ar nepatīkamu garšu un smaržu.

Padomi silikona veidņu lietošanā

* Silikona veidnes nav tik stingras kā metāla un keramikas izstrādājumi, tāpēc, piepildītas ar mīklu vai citiem produktiem, var sākt šūpoties. Lai tas nenotiktu un veidnes vieglāk varētu ievietot krāsnī, ieteicams tās jau pirms piepildīšanas uzlikt uz stingra pamata, piemēram, cepešplāts.

* Silikona veidnes krāsnī ļoti stipri sakarst, tāpēc izņemšanai noteikti jāizmanto piemēroti cimdi vai dvielis. Savukārt pēc izņemšanas no krāsns, tās atdziest krietni ātrāk par cita materiāla veidnēm.

* Pat vismazākās skrambiņas var sabojāt silikona veidnes kvalitāti, tāpēc naži un citi metāla priekšmeti jātur pa gabalu.

* Nopērkamas arī silikona pamatnes, ko izmanto cepampapīra vietā picu, plātsmaižu un cepumu cepšanai.

* Silikona veidnes pēc lietošanas izmazgā ar karstu ūdeni, dažiem pilieniem trauku mazgājamā līdzekļa un mīkstu švammīti.

* Tā kā silikona veidnes ir piemērotas arī auksto pudiņu, želeju, krēmu un galertu gatavošanai, tad satura, piemēram, krēma, izdabūšanai laukā veidnes apakšu uz mirkli iemērc siltā ūdenī.