foto: Vida Press
Briti izmisumā: Ķīna slēgta atkritumu importam
Ilustratīvs foto.
Viena Vide Visiem
2018. gada 7. janvāris, 06:25

Briti izmisumā: Ķīna slēgta atkritumu importam

Jauns.lv

Lielbritānijas atkritumu pārstrādes nozarē valda panika – no 1. janvāra Ķīna slēgusi savas robežas ārzemju atkritumiem. Līdz šim Apvienotā Karaliste gadā nosūtīja pārstrādei uz šo valsti līdz pusmiljonam tonnu plastmasas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielbritānijas Atkritumu pārstrādes asociācijas izpilddirektors Saimons Ellins intervijā BBC atzīst, ka nezina, kā tuvākajā laikā risinās šo problēmu. Patlaban briti saviem spēkiem nespēj pārstrādāt ceturto daļu valstī saražoto plastmasas atkritumu.

“Mēs tik ilgi paļāvāmies uz Ķīnu,” atzīst Ellins. Šī valsts pārstrādāja arī 55% britu makulatūras. Daļu plastmasas drazu gatavas ņemt citas Āzijas valstis, bet ar to nepietikšot.

Lielbritānijas apkārtējās vides ministrs Maikls Govs atzīst, ka nav laikus apzinājies draudošās problēmas. Pārstrādes uzņēmumi atzīst, ka tagad valstī sāks uzkrāties plastmasas kalni, kurus vajadzēs apglabāt atkritumu poligonos vai sadedzināt, taču ne visās valsts daļās ir atkritumu dedzinātavas. Turklāt tas nav labākais risinājums.

Valdība apsver ideju ieviest nodokli vienreizējiem plastmasas iepakojumiem un iespēju nodot kā tukšo taru plastmasas pudeles. Parlamenta vides aizsardzības uzraudzības komiteja iesaka noteikt atšķirīgus nodokļus plastmasas iepakojumam – lielāko visgrūtāk, vismazāko visvieglāk pārstrādājamajam.