foto: Imants Ķīkulis
Klasisks un svinīgs ēdiens: Ziemassvētku zoss
Garšīgi
2017. gada 22. decembris, 06:19

Klasisks un svinīgs ēdiens: Ziemassvētku zoss

"100 Labi Padomi"

Zoss nav tikai Mārtiņdienas mielasta enkurs. Tas ir pietiekami nopietns un svinīgs ēdiens, lai to ģimenei un draugiem celtu priekšā arī Ziemassvētku galdā. Svarīgākais, protams, – jau laikus aizrunāt kārtīgu lauku zosīti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

8–10 personām
30 minūtes gatavošanai + aptuveni 2 stundas cepšanai

1 zoss (3–4 kg)
800 g skābu ābolu
1 glāze melno plūmju
100 ml brendija
12 kadiķogas
1 citrons 
sāls, svaigi malti melnie pipari

1. Zosij ar pinceti izrauj spalvas. Izņem taukus. Nosusini no ārpuses un iekšpuses ar papīra dvieli. Sajauc sāli ar pipariem, ierīvē zosi no ārpuses un pārklāj ar plēvi. Atstāj zosi uz 15 minūtēm, lai ievelkas.
2. Melnās plūmes sagriez smalkāk, pārlej ar brendiju un paturi piecas minūtes. Ābolus nomizo, sagriez četrās daļās, izņem serdes un sagriez gabaliņos. Sajauc ābolus ar plūmēm, pievieno saspiestas kadiķogas, citronu sulu un rīvētu miziņu. Pildījumu samaisi.
3. Pildījumu liec zoss vēderā. Nesapildi pārāk blīvi, jo cepoties zoss saraujas un var pārplīst. Lai pildījums nebirtu ārā, zoss pārgriezto vēderu saspraud ar koka irbulīšiem vai aizšuj ar virtuves kokvilnas diegu.
4. Zosi liec dziļā pannā, kurā ielej glāzi ūdens, lai cepšanās sākumā putns nepiedeg. Cep zosi aptuveni divas stundas līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Ik pa laikam nosmel iztecējušos taukus un aplaisti ar tiem no virspuses zosi. Lai zoss neapdegtu, to no virspuses pārklāj ar foliju. 
5. Gatavu zosi sagriez gabalos un pasniedz ar ceptiem kartupeļiem, sautētiem skābētajiem kāpostiem un skābētām brūklenēm.

Kā pareizi izvēlēties sastāvdaļas un gatavot

Zoss. Vislabāk izvēlēties 6–8 mēnešus vecu svaigu zosi, kuras svars ir 3–4,5 kg. Zosij pirms cepšanas var nogriezt spārnu galus, jo, ilgi gatavojoties, tie apdeg. Lai pasargātu spārnus, sākumā vari pārsegt ar foliju, ko vēlāk noņem. Ja cepeti gatavosi no saldētas zoss, vispirms atlaidini to.

Tauki. Zosij izņemtos taukos smalki sagriez un izkausē. Tajos varēsi cept kartupeļus vai pievienot kāpostiem, kad tos sautēsi. Kopā ar cepšanas laikā nosmeltajiem taukiem vari tos uzglabāt ledusskapī vismaz mēnesi.

Pildījums. Tas dod zosij garšu un sulīgumu. Tradicionāli zosi pilda ar āboliem vai skābētiem kāpostiem. Āboliem var pievienot kaltētus augļus: melnās plūmes, rozīnes, korintes, vīģes u. c. Skābētie kāposti labi sader ar sasmalcinātiem zaļumiem, ķimenēm, kadiķogām, arī dzērvenēm vai skābētām brūklenēm. Kāposti pirms pildīšanas ir jāpasautē. Var pierīvēt saldus ābolus, lai samazinātu kāpostu asumu.

Piedevas. Zosi pasniedz ar vārītiem vai krāsnī ceptiem kartupeļiem, glazētiem burkāniem, tvaicētiem kāļiem vai ziedkāpostiem. Kā pikantas piedevas vari ņemt pipargurķīšus, skābētas brūklenes, marinētus ābolus, paradīzes ābolīšus, bumbierus vai plūmes. Der gan brūnā mērce, gan mērce ar sarkanvīnu.